Παυλόπουλος: «…Το Αιγαίο έχει γαλάζιο δεν έχει γκρίζο..»

Μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και τα Σκόπια έστειλε από τα Γιάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Ο κ. Καχριμάνης στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που γίνονται στην περιοχή αλλά και στο διαχρονικό μήνυμα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Ειδική αναφορά δε έκανε στον Ελληνισμό της Αλβανίας στον οποίο το ελληνικό κράτος πρέπει να σταθεί αλληλέγγυο.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε διπλό μήνυμα με αποδέκτες την Τουρκία και τα Σκόπια. Μάλιστα οι αναφορές του είναι εκτενείς ενώ επεσήμανε κατ’ επανάληψη την ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού καθώς η ιστορία έχει διδάξει πως όταν υπήρξε διχασμός οδήγησε σε εθνικές καταστροφές.

«Λέμε στην φίλη και γείτονα Τουρκία ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Γνωρίζουμε τα βάσανα του τουρκικού λαού και πιστεύουμε ότι ο δρόμος της χώρας είναι προς την Δύση κι όχι προς την Ανατολή. Όμως υπάρχει ένας απαράβατος όρος κι αυτός είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και της Συνθήκης της Λωζάννης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος για να συμπληρώσει ότι «εκεί δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και γκρίζες ζώνες. Το Αιγαίο έχει φως δεν έχει γκρίζο, το Αιγαίο έχει γαλάζιο δεν έχει γκρίζο.. κι αυτό το έχει κατοχυρώσει το διεθνές δίκαιο».

Αυστηρό μήνυμα όμως έστειλε και προς τα Σκόπια, τονίζοντας ότι το όνομα «Μακεδονία» παραχαράσσει την ιστορία και αποπνέει αλυτρωτισμό που δεν συνάδει με το ευρωπαικό δίκαιο. «Θέλουμε την Ευρωπαική προοπτική των Σκοπίων όμως πρέπει να ανταποκριθούν στο Ευρωπαικό δίκαιο και να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς ο αλυτρωτισμός δεν είναι νοητός», σημείωσε.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη εθνικής ενότητας σημειώνοντας ότι η χώρα στα εθνικά θέματα είναι αρραγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ