Παρέμβαση της ΠΕΔ για τη δομή στο Ζαγόρι

Επιστολή στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου απέστειλε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης με αφορμή την απόφαση για λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στους Ασπραγγέλους Ιωαννίνων.

Ο κ. Ντακαλέτσης καυτηριάζει την απουσία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και των αυτοδιοικητικών θυμίζοντας την δέσμευση του Υπουργού στη συνάντησή του με την ΠΕΔ Ηπείρου ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Ζητά να επανεξεταστεί η απόφαση και να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής του Ζαγορίου.

Η επιστολή του Προέδρου της ΠΕΔ έχει ως εξής:             

Πληροφορηθήκαμε, με έκπληξη, από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ότι πρόκειται να λειτουργήσει δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στη θέση Άγιος Αθανάσιος του Δήμου Ζαγορίου, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

                Επισημαίνουμε ότι, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε, κατά την επίσκεψή σας στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, σας εκφράσαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο, ομόθυμα, την άποψη ότι οι Δήμοι της Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι ήδη καλύπτουν το ποσοστό του 1% ανά περιφέρεια, δέχονται να συνδράμουν στην επίλυση του σοβαρού ζητήματος, αφού όμως προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη να αποσαφηνιστεί και να διαχωριστεί ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στη διαχείριση του προβλήματος, ενώ προτάθηκε να συνδράμουν στην προσπάθεια οι Δήμοι, εφόσον το επιθυμούν, μέσω των Κοινωφελών τους Επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη διαθέσιμη εμπειρία και γνώση από τη διαχείριση αντίστοιχων δομών κοινωνικής πρόνοιας (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, κ.ά.).

                Από τη συνάντηση αυτή εξήχθησαν  πολύ σημαντικά συμπεράσματα κι, ευλόγως, δημιουργήθηκε αίσθημα σιγουριάς από τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, κι όχι μόνο, ότι στο μέλλον, τουλάχιστον, δε θα αιφνιδιαστούν.

                Προς μεγάλη μας απογοήτευση, ενημερωθήκαμε για την έγκριση χρηματοδότησης σε Μ.Κ.Ο. για λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στο Δήμο Ζαγορίου, φέρνοντας έτσι προ τετελεσμένου την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αλλά και την τοπική κοινωνία.

                Κύριε Υπουργέ,

Με την παραπάνω εξέλιξη εγκαινιάζεται ένα αίσθημα δυσπιστίας ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του οποίου προΐστασθε, και στους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου.

Ενόψει αυτού, και δεδομένου ότι συλλήβδην το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, η τοπική κοινωνία και οι φορείς του είναι δικαιολογημένα και τεκμηριωμένα αντίθετοι με την εγκατάσταση της παραπάνω δομής, σας καλούμε όπως επανεξετάσετε την εγκατάσταση της δομής στον Δήμο Ζαγορίου, στο πλαίσιο της αναλογικότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ