Παράνομοι μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα στην… Αλβανία!

Οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην μεθόριο, είναι σχεδόν καθημερινές από την Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται άλλωστε για ένα μόνιμο πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια. Οργανωμένα κυκλώματα δρουν κι από τις δύο πλευρές των συνόρων. Σκοπός τους να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα αποκομίζοντας βέβαια σημαντικά οικονομικά οφέλη. Το τελευταίο διάστημα όμως συμβαίνει και το αντίθετο. Με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, καταγράφονται αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών προς την Αλβανία!!

Φυσικά δεν πρόκειται για…. Έλληνες που αναζητούν καλύτερη τύχη στην γείτονα. Πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην χώρα μας αναζητούν δρόμους διαφυγής προς την Ευρώπη μέσω της Αλβανίας.

Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί προ διετίας περίπου. Όμως τότε το κύμα ανακόπηκε σχεδόν άμεσα.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, φαίνεται ότι τα κυκλώματα έπιασαν και πάλι δουλειά. Έτσι είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου παράνομοι μετανάστες από την Ελλάδα εντοπίζονται στο Αλβανικό έδαφος.

Κοντά στο Φίερι συνελήφθη ένας 30χρονος πακιστανός με άδεια παραμονής στην Αλβανία, να μεταφέρει τέσσερις ομοεθνείς του που εισήλθαν στην αλβανική επικράτεια παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, από την περιοχή της Κακαβιάς.

Σύμφωνα με την Αλβανική αστυνομία οι Πακιστανοί λαθρομετανάστες εισήλθαν από την Ελλάδα προκειμένου να μεταβούν στο Μαυροβούνιο και από εκεί σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ενώ ο 30χρονος συνελήφθη, οι συμπατριώτες του κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για ‘παράνομη διέλευση συνόρων’.

Προ λίγων ημερών, ομάδα από 26 Μαροκινούς, Αλγερινούς και Σύριους εντοπίστηκε και πάλι στο Αλβανικό έδαφος, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στα σύνορα με το Μαυροβούνιο ώστε να καταλήξει σε κάποια από τις Ευρωπαικές χώρες.

Μετά τη σύλληψη τους στάλθηκαν στο κέντρο υποδοχής των αιτούντων άσυλο στο Μπάμπρου. Όλοι αυτοί μπήκαν παράνομα από τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι νομικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα εισόδου Ιρακινών και Σύρων προσφύγων στην Αλβανία.

Ειδικά τώρα, που ο κύριος δρόμος των Βαλκανίων προς την Ευρώπη εμποδίζεται με το κλείσιμο των συνόρων, η διαδρομή μέσω της Αλβανίας αποτελεί λύση για τους πρόσφυγες- μετανάστες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ