Παρακαταθήκη για την επιστημονική κοινότητα αλλά και υποχρέωση προς την ιστορία αποτελεί το αναστηλωτικό έργο που γίνεται στην Αρχαία Δωδώνη. Ένα έργο που συμπληρώνει δεκαπενταετία και θα έχει και μέλλον.
Όσα έγιναν αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται παρουσιάζονται σε διήμερο συνέδριο που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία είναι πρωτεργάτης της σπουδαίας επιστημονικής δουλειάς.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία από την αρχαιολόγο Ελένη Βασιλείου η οποία ήταν αφιερωμένη στο τελευταίο καλό νέο, την ένταξη των χρηστηρίων ελασμάτων στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου».
Αναφέρθηκε στην πολυετή προσπάθεια που έγινε με την συστράτευση πολλών ανθρώπων από ολόκληρη την χώρα ενώ αξιοσημείωτο είναι το σχέδιο για την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στην οποία θα παρουσιάζονται ψηφιοποιημένα τα ελάσματα ή ένα μέρος αυτών.
Η Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο ιστορικό των αναστηλωτικών έργων που γίνονται τόσο στο θέατρο όσο και στην στοά της Αρχαίας Δωδώνης.
Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της Στοάς έχει ήδη αναστηλωθεί ενώ το αρχαίο θέατρο είναι σε λειτουργία και το έργο αναμένεται να συνεχιστεί και στο νέο ΕΣΠΑ.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών μίλησε επίσης ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος ο οποίος αναφέρθηκε στην πρώτη Χωρική Επένδυση που αποτέλεσε η Πολιτιστική Διαδρομή στα πέντε θέατρα της Ηπείρου και τόνισε η Διαδρομή θα πρέπει να βρει τρόπους για να φέρει και πόρους.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε ότι το αναστηλωτικό έργο που έγινε είναι πολύ σημαντικό, εξήρε τη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά από την Αναπτυξιακή Ήπειρος που έχει αναλάβει τον συντονισμό της «Πολιτιστικής Διαδρομής».
Στην αξία του αναστηλωτικού έργου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης επαναφέροντας το αίτημα για ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή. «Είναι προφανώς ένα σημαντικό έλλειμμα αυτό, καθώς κάθε σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει ένα Μουσείο και το αίτημα αυτό δεν πρέπει να το δει κανείς ανταγωνιστικά προς τις υπάρχουσες μουσειακές υποδομές της περιοχής μας. Αντίθετα, ένα Μουσείο για τη Δωδώνη θα προσέθετε υπεραξία στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα των Ιωαννίνων» ανέφερε στον χαιρετισμό του.
Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.