«Πάγος» από το Νίκο Δένδια στις τσάμικες αξιώσεις.. Αιχμηρή απάντηση στα Τίρανα

dendias ipex alvania

Ζήτημα περιουσιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τσάμηδων έθεσε η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε στα Τίρανα με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια.

Το θέμα ετέθη και στην κοινή συνέντευξη τύπου Olta Xhaçka η οποία μάλιστα κατηγορείται από μέρος των Αλβανικών μέσων ενημέρωσης επειδή περιορίστηκε σε μία αναφορά σαράντα δευτερολέπτων!

Η Υπουργός απευθυνόμενη στον Νίκο Δένδια υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει η άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο κρατών ενώ ζήτησε να διευθετηθούν θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιουσίες των Τσάμηδων.

Για την Ελλάδα, όπως η πάγια τακτική τις τελευταίες δεκαετίες και από όλες τις κυβερνήσεις, θέμα Τσάμηδων δεν υφίσταται και δεν μπαίνει στην διμερή ατζέντα.

Αυτό κατέστησε σαφές και ο Νίκος Δένδιας προειδοποιώντας μάλιστα την Αλβανία ότι αν εγείρει ανύπαρκτα θέματα για την ελληνική διπλωματία τότε η Ελλάδα θα αντιδράσει στην ενταξιακή της πορεία.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε την ανάγκη για άρση του εμπολέμου δεσμευόμενος ότι η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει.

«Η διατήρηση του νόμου περί εμπολέμου αποτελεί έναν αναχρονισμό και πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Αυτό σημαίνει συζήτηση περί πραγματικών ζητημάτων, αυτών που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υφίστανται και όχι περί ζητημάτων που δεν υπάρχουν» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Συνέχισε δε με κατηγορηματικό τρόπο και προειδοποιώντας την Αλβανία ότι η επιμονή της σε ανύπαρκτα θέματα – δεν το ανέφερε αλλά εννοούσε το Τσάμικο που είχε θέσει νωρίτερα η ομόλογός του- θα υποχρεώσουν την Ελλάδα να αντιδράσει.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα όπως και στην στάση της Ελλάδας στην ευρωπαική πορεία της Αλβανίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Κατά τα λοιπά υπογράμμισε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα αποτελούν γέφυρα συνεργασίας για τις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ