Π. Παυλόπουλος: Οι Τσάμηδες διαστρεβλώνουν προκλητικά την ιστορική αλήθεια!

PARAMYTIA-P1

Σαφές μήνυμα έστειλε από την Παραμυθιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 49 προκρίτους που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής. Πρόκειται για μία πραγματική θηριωδία, την οποία, όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, διέπραξαν οι ναζί κατακτητές σε συνεργασία με τους Τσάμηδες, όπως αδιάψευστα αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι Τσάμηδες παρουσιάζουν τα γεγονότα με τρόπο που διαστρεβλώνει προκλητικά την ιστορικά αλήθεια και απηύθυνε μήνυμα προς την επίσημη ηγεσία της Αλβανίας, τονίζοντας ότι η στήριξη αυτής της διαστρέβλωσης επηρεάζει καθοριστικά τις διμερείς σχέσεις.

«Οι Τσάμηδες φοβήθηκαν την τιμωρία και τα αντίποινα και εγκατέλειψαν την περιοχή, για να μην λογοδοτήσουν στα δικαστήρια ως δωσίλογοι. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, παρουσιάζουν τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο. Υποστηρίζουν ότι, δήθεν, αγωνίσθηκαν κατά των Γερμανών και ότι δεν υπήρξαν συνεργάτες τους. Πρόκειται για κατάφωρη και προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, που προσβάλλει βάναυσα την μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής της Παραμυθιάς. Και εδώ επαναλαμβάνω ότι οιαδήποτε στήριξη της διαστρέβλωσης αυτής από την γείτονα Αλβανία επηρεάζει, και μάλιστα καθοριστικώς, τις μεταξύ μας σχέσεις», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Οφείλει η γειτονική μας χώρα, η Αλβανία, για την οποία τρέφουμε φιλικά αισθήματα, αλλά ως προς την οποία θα είμαστε πάντοτε ειλικρινείς, (να γνωρίζει ότι) όλα περνούν από τον σεβασμό της αλήθειας και της ιστορίας. Πρέπει να ξέρει λοιπόν, πως το λεγόμενο Τσάμικο είναι ζήτημα γιατί έγιναν συνεργάτες των Ναζί. Και όσο το στηρίζει, είναι σαν να υπερασπίζεται τους εγκληματίες εκείνους που αιματοκύλησαν όλη την Ευρώπη και να μην υπολογίζει, ότι η Ευρώπη στην οποία προσδοκά να μπει, είναι το οικοδόμημα που δημιουργήθηκε, για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αυτά τα εγκλήματα, αυτή την θηριωδία. Της λέμε απόλυτα ειλικρινά. Εάν θέλει την φιλία μας και την καλή γειτονία, τη στήριξη μας για την ευρωπαϊκή της πορεία που είναι απαραίτητη άλλωστε, οφείλει αμέσως να αποδεχτεί την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια του εγκληματικού ναζιστικού παρελθόντος των Τσάμηδων και να μην το αναφέρει ποτέ ξανά στις μεταξύ μας σχέσεις. Κάθε φορά που το αναφέρει, είναι ζήτημα τιμής για μας. Όχι πια, ποτέ ξανά. Ας το καταλάβουν. Δεν είναι θέμα εκδίκησης. Είναι θέμα δικαιοσύνης, το οφείλουμε στις ψυχές όλων εκείνων, που σήμερα είναι κοντά μας», τόνισε οι κ. Παυλόπουλος.

Οι εκδηλώσεις στην Παραμυθιά ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου. Ακολούθησε πομπή στο Μνημείο των εκτελεσθέντων όπου τελέστηκε επιμνημόσυνο αρχιερατικό τρισάγιο και ομιλίες.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • PARAMYTIA P1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων και εν συνεχεία βράβευσε όσους μετείχαν στον δρόμο της θυσίας.

Η Δήμαρχος Σουλίου στον χαιρετισμό της τον καλωσόρισε στην περιοχή και τον ευχαρίστησε για το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • PARAMYTIA P2

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν την Παραμυθιά.

«Την θηριωδία διέπραξαν οι ναζί κατακτητές της Πατρίδας μας σε συνεργασία, δυστυχώς, με τους Τσάμηδες, όπως αδιάψευστα αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα. Πράγμα το οποίο, όπως είναι ευνόητο, έχει βαρύνουσα σημασία ως προς τις κάθε είδους μελλοντικές μας σχέσεις με την γείτονα Αλβανία, η οποία δεν νομιμοποιείται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να παραγνωρίζει αυτή την πλήρως τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια», τόνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα ιστορικά γεγονότα και επανέλαβε ότι οι αξιώσεις της χώρας μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικά ενεργές.

«Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Παραμυθιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ν’ αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο Κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ