Ότι έσωσε ο χρόνος το ανατίναξαν οι εργολάβοι!

mpourazani gefiri

Ότι διατήρησε ο χρόνος, τα απομεινάρια μιας γέφυρας που διηγείται την ιστορία του τόπου, ένα κομμάτι της μνήμης, ήρθαν οι εργολάβοι για να το ανατινάξουν με δυναμίτη!

Πρόκειται για τη Μεσογέφυρα στον Αώο, το δεύτερο πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο της Κόνιτσας, κοντά στο Μπουραζάνι.

Θα μπορούσε να μην γίνει τίποτα γνωστό αν τυχαία δεν περνούσε από το συγκεκριμένο σημείο ο Φώτης Ραπακούσης. Ο Φώτης Ραπακούσης που δημιούργησε το Μουσείο Νεοελληνικής Ιστορίας στο Νησί και το διάστημα αυτό ζει στο χωριό του, στο Αηδονοχώρι της Κόνιτσας.

Ο γνωστός συλλέκτης της ιστορίας λοιπόν ήταν αυτός που είχε την τύχη ή την ατυχία να γίνει αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής που συντελέστηκε.

Σε πολύ κοντινό σημείο με τα απομεινάρια του παλιού γεφυριού έχει ξεκινήσει η εργολαβία για μία νέα γέφυρα που θα ενώσει το Πωγώνι με την Κόνιτσα.

Ο εργολάβος λοιπόν αυτού του έργου ανατίναξε με δυναμίτες το ιστορικό γεφύρι ενώ στις έντονες διαμαρτυρίες του κ. Ραπακούση η απάντηση ήταν να απομακρυνθεί από το σημείο και όχι με ευγενικό τρόπο.

Ο κ. Ραπακούσης επικοινώνησε με όλες τις αρχές και τις υπηρεσίες οι οποίες δήλωσαν άγνοια για το συμβάν.

Το κατήγγειλε παντού.

«Είμαι ακόμη συγκλονισμένος. Τα ερείπια αυτής της γέφυρας για μας αποτελούν μέρος της ιστορίας μας. Είναι η γέφυρα που πέρασε ο ελληνικός στρατός το 1913, είναι η γέφυρα που χρησιμοποίησε ο ελληνικός στρατός το 1940 για να εισέλθει στην Αλβανία.. Πέτρες, νερό και μνήμες έχουμε… Αυτά πρέπει να διαφυλάξουμε για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», ανέφερε ο κ. Ραπακούσης στο Epiruspost.

Ο ίδιος από το παρελθόν έχει συγκεντρώσει πλούσιο υλικό και έχει γράψει την ιστορία του συγκεκριμένου γεφυριού που στο σύνολό του ήταν σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ήπειρο.

Τα απομεινάρια του για τους κατοίκους των χωριών της Κόνιτσας μιλούσαν και θύμιζαν πάντα κάτι ξεχωριστό για τον καθένα.

Η Μεσογέφυρα ήταν κτισμένη σε στρατηγικό σημείο και θεωρείται ότι η πρώτη θεμελίωσή της εδώ έγινε τον 7ο μ.Χ. αιώνα, επί  Κωνσταντίνου Πωγωνάτου.

Στο σύνολό της ήταν ένα μεγάλο τρίτοξο γεφύρι, με το κεντρικό τόξο μεγαλύτερο των δύο ακραίων και την ασυνήθιστη ιδιομορφία του, που ήταν ο επίπεδος διάδρομος διάβασής του.

Το γεφύρι ανατινάχτηκε το 1940 από τον ελληνικό στρατό κατά την εισβολή των Ιταλών και λίγα χρόνια αργότερα (1944) ολοκληρώθηκε η καταστροφή του από τον γερμανικό στρατό.

Ότι είχε απομείνει ανατινάχθηκε το 2021…

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • gefira mpourazani

-Οι φωτογραφίες μετά την ανατίναξη της Παρασκευής ανήκουν στον Φώτη Ραπακούση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ