Όσα έγιναν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κατσικά επικαλείται ελλιπή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.

Με αυτή την αφορμή απευθύνεται στη Δημοτική Αρχή και σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να ζητήσει τακτική ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας, τα μέτρα φύλαξης στη δομή, τον αριθμό των φιλοξενούμενων, τον αριθμό των αφίξεων.

«Αναμένουμε να ζητηθεί από την πολιτεία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού και μέτρα φύλαξης της δομής, προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Το έγγραφο έχει αποδέκτη τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόνοιας και κοινοποιείται σε όλες τις παρατάξεις.

Δόθηκε στη δημοσιότητα από την παράταξη της Ενότητας Πολιτών μαζί με σχετική της ανακοίνωση.

«Η παράταξή μας από τα χρόνια που διοίκησε το Δήμο, διαθέτοντας πλέον μια σημαντική γνώση σε ζητήματα αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η οποία αποκτήθηκε την περίοδο που η εμπειρία αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού ήταν μηδενική, έχει διαμορφώσει μια ξεκάθαρη άποψη ότι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει συνέργεια με φορείς και διεθνείς οργανισμούς που διέθεταν την εξειδικευμένη γνώση, αλλά και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και μέχρι τη λήξη της θητείας μας η ενσωμάτωση των προσφυγικών πληθυσμών που εισέρευσαν στο Δήμο μας εξελίχτηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Μετά το επίσημο και ομόφωνο αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Κατσικά, ζητούμε κι εμείς από τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει τα διάφορα ζητήματα που πιθανά να προκύψουν, σε άμεση συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, καθώς και να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει αυτό.

Η διαχείριση του προσφυγικού είναι μια δυναμική διαδικασία και ειδικά τώρα, που οι συνθήκες είναι ιδιάζουσες, επιμένουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξελιχτούν ομαλά πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, είναι η συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης του Θωμά Μπέγκα.

Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της απάντησε παρουσιάζοντας αφενός όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη δομή προσφύγων και μεταναστών και τονίζοντας ότι ουδέποτε τέθηκε από τον πρόεδρο της κοινότητας Κατσικά ζήτημα ελλιπούς ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το διάστημα αυτό, κι όχι μόνο, υλοποιήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις από το Συντονιστικό Κέντρο του Δήμου εντός και εκτός του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Μεταξύ των άλλων:

–              Έγινε ενημέρωση για τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας σε πολλές γλώσσες και σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία.

–              Έγινε διανομή υλικού.

–              Αυξήθηκαν τα μέτρα ελέγχου από την Αστυνομία.

–              Έγινε σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

–              Έγινε σύσκεψη με τους εργαζόμενους στη δομή οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται καθημερινά.

–              Είναι μόνιμη η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με το προσφυγικό.

–              Ενημερωτικά ηχητικά μηνύματα για τα περιοριστικά μέτρα μεταδίδονται και από τον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό σε διάφορες γλώσσες.

–              Έγινε πλήρης καταγραφή των προβλημάτων τα οποία μεταφέρθηκαν εγγράφως από τον Δήμαρχο στους αρμόδιους υπουργούς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο επικοινωνίας  του Δήμου, με όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων, για την ενημέρωση των δράσεων σχετικά με τον COVID – 19,   ο Πρόεδρος της Κοινότητας  του Κατσικά δεν εξέφρασε την ανησυχία του για το εν λόγω θέμα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά,  από το 2016 όπου ξεκίνησε η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή μας, που ο Δήμος ανακοινώνει επίσημα  τους αριθμούς των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη περιοχή μας μέσω των μηνιαίων  συναντήσεων της Αστικής Ομάδας Εργασίας  στην οποία συμμετέχουν Κρατικοί Φορείς, Διεθνείς  οργανισμοί, ΜΚΟ, και άλλοι Δήμοι.

Επιπρόσθετα δημιούργησε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των προσφύγων και μεταναστών καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι. 

Η σημερινή Δημοτική Αρχή και εργάζεται και συνεργάζεται. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει ο καθένας, υπό την προϋπόθεση, ότι δε μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και σε χαμένα μεγαλεία…»

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ