Ωρωπός: Ζουν με τον αμίαντο πάνω από τα κεφάλια τους

amiantos

Με τον αμίαντο πάνω από τα κεφάλια τους ζουν εδώ και μερικές δεκαετίες οι κάτοικοι στον Ωρωπό Πρέβεζας.

Ο  οικισμός   δημιουργήθηκε επί Χούντας. Εκεί μεταφέρθηκε κόσμος από 4 γειτονικά χωριά που καταστράφηκαν από κατολισθήσεις .

Τότε δόθηκαν σπίτια  σε περίπου 300 οικογένειες. Βασικό υλικό στην κατασκευή ο αμίαντος.

Σήμερα οι στέγες αυτές, έχουν φθαρεί και οι  ίνες του αμιάντου είναι απειλή για την δημόσια υγεία.

Το θέμα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις αρχές και την επικαιρότητα όμως μέχρι τώρα λύση δεν κατέστη εφικτή.

Σειρά παρεμβάσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών για να μην εγκαταλειφθεί το διαχρονικό αίτημα των κατοίκων του Ωρωπού της δημοτικής κοινότητας Λούρου του Δήμου Πρέβεζας, να δοθεί οριστικό τέλος στην απομάκρυνση των στεγάστρων του καρκινογόνου υλικού “ΑΜΙΑΝΤΟΣ”, αναλαμβάνει η δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα”.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Νίτσας απέστειλε στις 14 Ιουλίου 2020 επιστολή, την οποία υπογράφουν και οι 5 δημοτικοί σύμβουλοι της “Ανάπτυξης Τώρα”, με αποδέκτες τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρη Καραμανίδη και το Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο.

Σε αυτή ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν ή θα γίνουν, δυνάμει και της απόφασης που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στις 30 Μαΐου 2018 όταν ήρθε σε συνεδρίαση το θέμα:

“Συζήτηση ύστερα από αίτημα των φορέων που μετείχαν στην Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Ωρωπού, Δημοτικής Ενότητας Λούρου, Δήμου Πρέβεζας”. Παράλληλα θέτει και το θέμα της απομάκρυνση του αμιάντου από τη στέγη στην αίθουσα “Ντίνος Σαγανάς” στο δημοτικό στάδιο Πρέβεζας “Αθανασία Τσουμελέκα”.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας Γιώργος Νίτσας αναφέρει για το θέμα: “Κανείς δεν πρέπει να παίζει με την υγεία των κατοίκων του Ωρωπού. Όπως είχα ξεκαθαρίσει και το Μάιο του 2018, πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης για τέτοιου είδους ζητήματα και η Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις, ευελιξία και επιθετική πολιτική μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ