Οριστικά στον….πάγο το φυσικό αέριο

AGOGOS1Τελική η απόφαση για τον ΤΑΠ – Ρώσικο αέριο για τον ITGI;- Πωλείται η ΔΕΠΑ

Η ελληνική κρίση και οι αμφιβολίες για το αν η κρατική και υπό πώληση ΔΕΠΑ θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με το μελλοντικό ιδιοκτήτη της βρίσκεται πίσω από το ναυάγιο του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, το οποίο είναι πλέον οριστικό.

Παρότι η απόφαση της BP, που ηγείται του κονσόρτσιουμ το οποίο αναπτύσσει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Κασπία, να αποκλείσει τον ITGI, δεν αφήνει την Ελλάδα εκτός παιχνιδιού, το πλήγμα για την Αθήνα είναι ισχυρό.

Ο διευθυντής του αγωγού TAP κ. Κ. Tungland υποστηρίζει ότι η απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για τον αγωγό είναι τελική και την στοιχειοθετεί με μία επιστολή με την οποία προσκαλείται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Shah Deniz.

Στην επιστολή επίσης σημειώνεται ότι η απόφαση της κοινοπραξίας Shah Deniz είχε ομόφωνη στήριξη από όλα τα μέλη της, και ότι είναι τελική. Επομένως, οι τρεις λέξεις ‘αποκλειστικές’, ‘ομόφωνα’ και ‘τελική’ είναι μέσα στην επιστολή και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτα προσωρινό για την απόφασή τους», είπε ο Tungland.

Επίσης κατηγορηματικός ήταν επισημαίνοντας ότι ο ΤΑΡ δε χρειάζεται για εταίρο τον αντίπαλο αγωγό Διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας (ITGI). Το Shah Deniz είναι το κύριο πεδίο φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα το οποίο διαχειρίζεται η αζέρικη εταιρεία SOCAR καθώς και διεθνείς εταίροι.

«Δε βλέπω ότι πρέπει να αλλοιώσουμε την απόφαση του Shah Deniz ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον ITGI, αυτό θα μας πήγαινε πολλά βήματα πίσω», υπογράμμισε.

«Για τον διάδρομο εξαγωγής προς την Ιταλία, προσκλήθηκε ο ΤΑΡ για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Για το βόρειο διάδρομο, η κοινοπραξία Shah Deniz ακόμη αξιολογεί την τροποποιημένη λογική του Nabucco που τώρα λέγεται Nabucco West, και το δικό τους έργο SEEP», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση της Ρωσίας να κατασκευάσει τον South Stream με «μέγιστες δυνατότητες» θα επηρεάσει το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, είπε δεν υπάρχει «καμία επίπτωση».

«Εφόσον η Shah Deniz είναι έτοιμη και θέλει να εγγυηθεί τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω του ΤΑΡ, το έργο South Stream δεν σχετίζεται όσον αφορά στον ΤΑΡ και στην Shah Deniz», τόνισε.

Αρνήθηκε να σχολιάσει ωστόσο την χθεσινή (28 Φεβρουαρίου) ανακοίνωση της Gazprom που εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της ελληνικής ΔΕΠΑ.

Το ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ προκύπτει από τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom και γενικό διευθυντή της Gazprom Export, Alexander Medvedev.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom, στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι προοπτικές τις ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ» ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν «στην κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου με ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τις παραδόσεις κατά τη χειμερινή περίοδο».

Η Gazprom αναφέρει ότι «η Ελληνική πλευρά εκτίμησε ιδιαιτέρως τις επιπλέον ποσότητες αερίου που προμήθευσε ο όμιλος Gazprom στην Ελλάδα κατά την περίοδο του αυξημένου ψύχους φέτος τον χειμώνα». Στη συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, που διαχειρίζεται την προμήθεια Ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, κ. Χάρης Σαχίνης

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός ITGI μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο στην Ε.Ε από την Ρωσία αντί για την Κασπία Θάλασσα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, μετά από τον αποκλεισμό του αγωγού διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας από την κοινοπραξία του Shah Deniz.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο επικεφαλής του ITGI, Elio Ruggeri, το σχέδιο “είναι πρόθυμο να δεχτεί πηγές αερίου από οποιαδήποτε παραγωγό χώρα” , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα στα ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ITGI παραμένει ανάμεσα στους διεκδικητές για την εισαγωγή αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Ιταλίας.

Η πρόταση του ITGI να δεχθεί ρωσικό αέριο θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη ρωσική Gazprom.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου η Shah Deniz, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε δεν προκρίνεται ο αγωγός ITGI για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη.

Την ανακοίνωση έκανε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP PLC, που έχει σημαντικό μερίδιο στη Shah Deniz.

Εξ’ αλλου σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) προχώρησε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στόχος είναι η πώληση της ΔΕΠΑ, μεμονωμένα ή από κοινού με τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ.

Το Δημόσιο επιδιώκει να διατηρήσει ποσοστό 34% στη ΔΕΣΦΑ. Η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος λήγει στις 22 Μαρτίου

Σ.Σ.: με πληροφορίες από energypress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ