Οριακό προβάδισμα Ράμα στις εκλογές της Αλβανίας

alvania ekloges katametrisi

Κάτω του 50% ήταν η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Αλβανία. Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων είναι σε εξέλιξη με τον σημερινό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να έχει οριακό προβάδισμα.

Ο Ράμα δείχνει να κυριαρχεί στο νότο της Αλβανίας και το Δημοκρατικό κόμμα του Μπάσα στο Βορρά.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα φαίνεται να παίρνει 71 έδρες λαμβάνοντας το 46,9% των ψήφων, 63 έδρες το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά με 43,5% των ψήφων, ενώ το 6,9% ψήφισε το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI) δίνοντας του 6 έδρες.

Το ερώτημα είναι πλέον αν το κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα θα καταφέρει να κατακτήσει την αυτοδυναμία εκλέγοντας εβδομήντα συν έναν βουλευτές στο κοινοβούλιο των εκατόν σαράντα εδρών.

Οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος του Λουζλίμ Μπασά έσπευσαν να γιορτάσουν και ο ίδιος να μιλήσει για νίκη: «Ευχαριστώ όλους τους πολίτες της Αλβανίας που επέλεξαν να φέρουν την αλλαγή. Είναι μια ξεκάθαρη νίκη για τον αλβανικό λαό, μια ξεκάθαρη νίκη για τη συμμαχία για την αλλαγή», υπογράμμισε.

Ο Έντι Ράμα που επιδιώκει τρίτη θητεία, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας εμφανίστηκε δήλωνε πως:

«Τα ψηφοδέλτια είναι μέσα στις κάλπες. Ο λαός μίλησε και τώρα πρέπει να ακούσουμε τι έχει να πει», σημείωσε.

Οι εκλογές διεξήχθησαν στην Αλβανία την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες αρχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά ικανοποιητικά. Οι πολίτες μιλούν για το τι ελπίζουν.

Από τις δώδεκα εκλογικές περιφέρειας της χώρας, το Σοσιαλιστικό κόμμα προηγείται με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις εννέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ