Όψιμες οι αντιδράσεις για τα φράγματα

gefiri_plakasΜε επιστολή της, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, προς τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου κ. Χρήστο Χασάνη, με θέμα την κατασκευή φράγματος στον Άγιο Νικόλαο, κάνει λόγο για… όψιμες και εκ του πονηρού αντιδράσεις του Φορέα.

Μάλιστα, η Πανηπειρωτική, στην επιστολή της αναρωτιέται πως είναι δυνατόν τόσο καιρό που συζητούνταν το θέμα ο Φορέας να μην… πήρε χαμπάρι την καθολική αντίδραση των φορέων της Ηπείρου και έρχεται εκ των υστέρων και αφού τροποποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 56 που δίνει τη δυνατότητα κατασκευής του φράγματος με διαδικασίες fast track!

Κατηγορεί δε το Φορέα ότι σε… αγαστή σύμπνοια με τις επιδιώξεις του ΥΠΕΚΑ, κάνει προτάσεις ως από μηχανής Θεός και συμβάλλει έτσι στην καταστροφή της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους φορείς της Ηπείρου, δεν εναντιώνεται στην κατασκευή του φράγματος και πρότεινε τη μεταφορά του κατά 3400 μέτρα πιο κάτω, δηλ. 700 μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα Τζαρή, κατά μήκος του ποταμού, όπου όπως αναφέρει δεν υπάρχουν οικισμοί δεξιά και αριστερά του ποταμού και το έδαφος φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη σταθερότητα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όσο περισσότερο το έργο απομακρύνεται από τις χαράδρες, τόσο περισσότερο εξομαλύνονται οι κλίσεις του εδάφους και τόσο περισσότερο μειώνονται οι κατολισθήσεις.

Ολόκληρη η επιστολής της Πανηπειρωτικής αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε του Φ/Δ,

Λάβαμε την από 3/2/2012 επιστολή που προσωπικά στείλατε στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου και την οποία μετά την απάντηση που πήρατε από τον Κ. Υπουργό, αποστείλατε και σε μας μαζί με την απάντησή του.

Από το περιεχόμενο της προσωπικής επιστολής σας προς τον κ. Υπουργό, πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Όπως π.χ. θεωρείτε ως δεδομένη την κατασκευή του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο; και διαμαρτύρεστε γιατί δεν έχει σταλεί στο φορέα σας αντίγραφο της ΜΠΕ της κατασκευάστριας εταιρείας; Αλήθεια δεν πήρατε χαμπάρι ότι τροποποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 56 του νόμου πλέον; Σε τι εξυπηρετεί η επιστολή σας προς τον Υπουργό μετά την ψήφιση του νόμου; Και ώ του θαύματος η ταχύτατη απάντησή του; Δεν πήρατε χαμπάρι την καθολική αντίδραση των συντεταγμένων τοπικών φορέων της περιοχής και της Αποδημίας; Για την μη πραγματοποίηση του έργου; (Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμοι Άρτας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Βόρειων Τζουμέρκων, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αθηνών, Σύλλογος Προστασίας Αράχθου Ιωαννίνων ).

Και ήρθατε εσείς ως από μηχανής Θεός και εν αγνοία όλων των υπολοίπων φορέων, προτείνατε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έστω να χωροθετηθεί το έργο κατά 3400 μέτρα πιο κάτω δηλ. 700 μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα Τζαρή κατά μήκος του ποταμού, όπου όπως αναγράφετε δεν υπάρχουν οικισμοί δεξιά και αριστερά του ποταμού και το έδαφος φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη σταθερότητα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όσο περισσότερο το έργο απομακρύνεται από τις χαράδρες, τόσο περισσότερο εξομαλύνονται οι κλίσεις του εδάφους και τόσο περισσότερο μειώνονται οι κατολισθήσεις.

Κύριε Πρόεδρε ειλικρινά λυπούμαστε γι΄ αυτό σας το ατόπημα. Αποτελείτε δε, τη μοναδική εξαίρεση από όλους τους συντεταγμένους φορείς τόσο της Ηπείρου, όσο και της Αποδημίας. Σε περίπτωση που το έργο πραγματοποιηθεί εκεί που προτείνετε (γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία η απάντηση του κ. Υπουργού που επισημαίνει στην από 12/2/2012 επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων την οποία σας κοινοποιεί, ότι να ληφθούν υπόψη σοβαρά οι δικές σας παράμετροι στο στάδιο διαβούλευσης του Προσχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος), τότε θα έχετε συμβάλλει στην καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής και το κόστος δεν θα είναι μόνο δραματικό αλλά και ιστορικό. Εμείς πάντως εναρμονισμένοι με όλους τους συντεταγμένους φορείς της Γενέτειρας και της Αποδημίας θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα. Σας αποστέλλουμε και το Δελτίο Τύπου που έχουμε εκδώσει για το θέμα μετά την πανθολογουμένως επιτυχημένη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από όλους τους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ