Ολοκληρώνεται το πολιτιστικό κέντρο στους  Λιγκιάδες

ligkiades sxoleio

Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς διοργανώνουν βραδιά με Yiddish τραγούδια.

Με αφορμή την διοργάνωση αυτή θα υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ του Δήμου και του Γενικού Προξενείου για την χρηματοδότηση του πολιτιστικού κέντρου Λιγκιάδων.

Ήδη στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής έχει εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου στο μαρτυρικό χωριό των Ιωαννίνων. Με το τελευταίο μέρος της χρηματοδότησης οι εργασίες θα ολοκληρωθούν κι έτσι όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ «δημιουργείται ένα πολιτιστικό κέντρο που θα αποτελέσει χώρο μνήμης αλλά και χώρο εκπαίδευσης καθώς η λειτουργία του θα είναι κυρίως παιδευτική».

Αναφερόμενος στην αυριανή εκδήλωση σημείωσε ότι θα είναι μία μοναδική βραδιά στην οποία θα ξεδιπλωθεί η μουσική παράδοση των Εβραίων της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου σημείωσε ότι  γίντις ή γερμανοεβραϊκή είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι Ασκενάζι, δηλαδή οι Εβραίοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που είχαν καταφύγει στην κεντρική Ευρώπη το 70 μ.Χ. για να αποφύγουν τους διωγμούς από τους Ρωμαίους. Κυρίως εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα του Ρήνου. Οι γερμανόφωνοι Ασκενάζι άρχισαν να εμφανίζονται και στα Βαλκάνια σε μεγάλους αριθμούς κατά τον 18ο και 19ο αιώνα (αν και ένας μικρός αριθμός υπήρχε ήδη από τον 15ο αιώνα, π.χ. στη Θεσσαλονίκη), κυρίως στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, όπως π.χ. η Κροατία, η Βοϊβοντίνα και η Τρανσυλβανία αλλά και στις ημιαυτόνομες παραδουνάβιες ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας, στη σημερινή Ρουμανία.

Ο Κουρτ Βάιλ ήταν Γερμανός συνθέτης, εβραϊκής καταγωγής, της περιόδου του Μεσοπολέμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη μουσική του για θεατρικά έργα, κυρίως αυτά του Μπέρτολντ Μπρεχτ, όπως η «Όπερα της πεντάρας» και τα «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα». Το έργο του, που περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, συνδέθηκε με τα ευρωπαϊκά καμπαρέ, με πιο γνωστό να είναι το «Γιουκάλι» (Youkali) καθώς και το «Und was bekam des Soldaten Weib?» (Τι απέγινε η γυναίκα του στρατιώτη;).

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Mack the Knife», «Alabama Song», «Pirate Jenny», «Surabaya Johnny», «Speak Low», «Lost in the Stars», «My Ship», «September Song».

Η μουσική εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη στις οκτώμισι το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ