Οκτώ μνηστήρες για πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη

PETELAIO_APΟκτώ εταιρείες κατέθεσαν τελικά προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Αυτές είναι οι: ΙON GEOPHYSICAL CORPORATION, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, CGG Veritas, Dolphin Geophysical και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), στις οποίες προστέθηκαν ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων οι SPEC PARTNERS LTD, SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Οι εταιρείες αυτές, από Η.Π.Α., Νορβηγία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο και οι προσφορές τους θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικούς αλλά και τεχνικούς όρους (έκταση των ερευνών, εμπειρία, δυνατότητα προώθησης των περιοχών στη διεθνή αγορά, κ.ά.).

Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου. Στόχος του υπουργείου και του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μανιάτη είναι να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και η αξιολόγηση των δεδομένων πριν από το τέλος του έτους, ώστε μέσα στο 2012 να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για παραχώρηση περιοχών («οικόπεδα») προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οι σεισμικές έρευνες θα δείξουν σε ποιες περιοχές υπάρχουν πιθανότητες εξεύρεσης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, ωστόσο η τελική εικόνα προκύπτει έπειτα από γεωτρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ