Οι Μωμόγεροι… αναστάτωσαν τα Γιάννινα!

momogeroi_giannena1

Την πόλη των Ιωαννίνων αρχής γενομένης από την κεντρική πλατεία αναστάτωσαν ευχάριστα οι Μωμόγεροι! Για πρώτη φορά το ποντιακό δρώμενο που αναβιώνει η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών, ήρθε στην πόλη και χάρισε μοναδικές στιγμές σε όλους..

Από την πλατεία, τους κεντρικούς πεζοδρόμους, το ιστορικό κέντρο ως την πλατεία Μαβίλη!

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • momogeroi giannena1

Ανήμερα των Θεοφανείων την τιμητική της έχει η Ανατολή η οποία από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα χορεύει και τραγουδά στους ρυθμούς των Μωμόγερων!

Πρόσωπο που πρωταγωνιστεί είναι η… νύφη… Συνάμα o γαμπρός, ο γέρος, η γριά, πολεμιστές με σπαθιά και άλλοι ντυμένοι με προβιές ζώων..

Στη διαδρομή που ακολούθησαν οι μεταμφιεσμένοι, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, σκόρπισαν κέφι και χαρά και στους χώρους που επισκέφθηκαν, ευχήθηκαν στο νοικοκύρη «Υείαν και ευλοΐαν, και καλιχρονίαν».

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • momogeroi giannena2

Οι Μωμόγεροι είναι ένα ποντιακό έθιμο, με σατιρική χροιά, που συνηθίζεται από τα μέσα του Δεκέμβρη και μέχρι τα μέσα του Γενάρη.

Στην Ανατολή αναβιώνει τα τελευταία χρόνια, την ημέρα των Θεοφανείων.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • momogeroi giannena3

Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της ελληνικής προέλευσής τους και ένας τρόπος να ξεχαστεί από την τουρκική δουλεία και τις βίαιες εξισλαμίσεις.

Οι συμμετέχοντες ντύνονται με διάφορα κοστούμια, που συμβολίζουν ένα μέρος του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων.

Για παράδειγμα, η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα το παρελθόν, η νύφη το μέλλον, το άλογο την ανάπτυξη και η κατσίκα τα τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ