Οι ιώσεις προ των… πυλών

IOSEISΣήμα κατατεθέν των ιώσεων είναι η καταρροή, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από μέτριας βαρύτητας βήχα.

Μυϊκοί πόνοι, αίσθημα κόπωσης, καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος και βήχας… Είναι συνηθισμένα συμπτώματα της εποχής, τα οποία «δείχνουν» ίωση του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ιώσεις είναι σε έξαρση και αποδίδονται σε ρινοϊούς (το κύριο αίτιο του κοινού κρυολογήματος), στον συγκυτιακό ιό, σε αδενοϊούς και ιούς της παραγρίπης.

 

Οι ιώσεις προ των… πυλών

Θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη έως και τον Απρίλιο, δηλαδή όσο τα παράθυρα σπιτιών, σχολείων και εργασιακών χώρων παραμένουν κλειστά. Από τον Δεκέμβριο, ο ιός της γρίπης θα πάρει τα πρωτεία, με πιο βαριά και μεγαλύτερης διάρκειας συμπτώματα, αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Οι ιώσεις ή το κοινό κρυολόγημα έχουν πιο ελαφρά συμπτώματα, τα οποία περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Διαρκούν λιγότερο και σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές. Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, έχουν κλινική εικόνα παρόμοια με εκείνη της γρίπης.

Πυρετός εκδηλώνεται σπάνια στους ενηλίκους, ενώ στα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να φτάσει έως 39 βαθμούς. Μέτριας βαρύτητας είναι και οι μυϊκοί πόνοι, δεν υπάρχει έντονη εξάντληση, παρά μόνο αίσθημα κόπωσης μέτριας βαρύτητας.

«Σήμα κατατεθέν» των ιώσεων είναι η καταρροή, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από μέτριας βαρύτητας παροξυσμικό βήχα.

Ποιοι είναι οι εποχικοί ιοί και πώς δρουν;

Στον κοινό ανθρώπινο ρινοϊό αποδίδεται το 30% έως 50% των κρουσμάτων κοινού κρυολογήματος. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο ιός θέτει υπό τον έλεγχό του έως και 6.500 γονίδια του πάσχοντος, υποχρεώνοντας το ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα να αντιδρά υπερβολικά. Στην ιδιότητά του αυτή αποδίδονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος, η καταρροή και το φτάρνισμα.

Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι -αν και το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού- ενδέχεται να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις, καθώς ο ρινοϊός μπορεί να προκαλέσει άσθμα και άλλες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του αναπνευστικού σε παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα. Προσβάλλει νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, ενώ ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι χαρακτηρίζονται οι χειμερινοί μήνες, καθώς τότε πραγματοποιείται σχεδόν το 90% εισαγωγών στο νοσοκομείο, με διαγνωσμένη βρογχιολίτιδα σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Κατά την ίδια περίοδο τουλάχιστον οι μισές εισαγωγές στο νοσοκομείο, εξαιτίας πνευμονίας, οφείλονται στον RSV. Οι παιδίατροι καλούν τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ευάλωτα βρέφη (πρόωρα ή πάσχοντα από συγγενή καρδιοπάθεια) κατά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων από τον ιό (Νοέμβριος έως Απρίλιος).

Στο διάστημα αυτό, οφείλουν να προστατεύσουν το βρέφος με συχνό πλύσιμο των χεριών τους, αποφυγή χώρων συγχρωτισμού, ιδιαίτερα παιδιών, απομάκρυνση του μεγαλύτερου παιδιού με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος από το περιβάλλον.

Οι αδενοϊοί έχουν 57 διαφορετικούς ορότυπους. «Ευθύνονται» για το 5% έως 10% των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά, ενώ προσβάλλουν και ενήλικες. Προκαλούν εμπύρετες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά και οξεία αναπνευστική νόσο, πνευμονία και άλλα σοβαρά συμπτώματα σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Οι ιοί της παραγρίπης (παραϊνφλουέντσας) διακρίνονται σε τέσσερις ορότυπους. Σχετίζονται με λοίμωξη του αναπνευστικού σε ανθρώπους και ζώα. Αποτελούν το δεύτερο κύριο αίτιο εισαγωγής σε νοσοκομείο με αναπνευστική νόσο για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ