Οι ελληνοποιήσεις είναι εδώ και απειλούν την κτηνοτροφία

gala kiaz

Την εφαρμογή σε όλη την ελληνική επικράτεια συστήματος ψηφιοποίησης των ελέγχων διακίνησης γάλακτος ζητούν κτηνοτρόφοι με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτροφικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την επιστολή (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής) αναφέρουν τα τρία πιο σημαντικά θέματα, που ταλαιπωρούν την ελληνική κτηνοτροφία.

Το πιο σημαντικό ίσως θέμα που «καίει» την ελληνική κτηνοτροφία είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγωγών γάλακτος που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης αλλά και μεγάλη πληγή για τον κλάδο αφού «πολλές φορές αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για τη νοθεία ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της χώρας.  Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν δεν περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις και οι νοθεύσεις, διακινδυνεύουμε το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας», τονίζουν.

Επίσης, η έλλειψη ψηφιοποίησης των ισοζυγίων γάλακτος δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των αδύναμων μερών της αλυσίδας, δηλαδή των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ενώ η αναγκαιότητα για τακτική πληκτρολόγηση/ενημέρωση του ΑΡΤΕΜΙΣ, για τη συμφωνία ισοζυγίων κάθε παραγωγού, προβληματίζει και επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους.

 «Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα είναι ενήμερος για τα ανωτέρω προβλήματα του κλάδου μας και έχει υλοποιήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK, που δούλευε πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλία για 2 χρόνια, μέχρι που το σταματήσατε. Το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK έχει αποδείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και να συμβάλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων αλλά και να βελτιωθεί, όπου στην εφαρμογή του διαπιστώνονται ατέλειες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξάπλωσης του συστήματος, για να επωφεληθεί η ελληνική κτηνοτροφία», σημειώνουν οι κτηνοτροφικοί φορείς στην επιστολή τους.

Παρά όμως τις δεσμεύσεις, ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα ή ήδη εφαρμόζεται, ακόμα – όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι –  δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, γεγνός που προκαλεί την αγανάκτησή τους «ειδικά όταν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι διατεθειμένος να καλύψει το κόστος υλοποίησης από το δικό μας παρακράτημα. Επομένως, δεν καταλαβαίνουμε, τι εμποδίζει την εφαρμογή στο σύνολο της χώρας ενός δοκιμασμένου ελληνικού συστήματος, του οποίου τη λειτουργία υποστηρίζουν όλοι στα λόγια και το οποίο θα δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας εδώ και πολλά χρόνια;», λένε χαρακτηριστικά.

Οι κτηνοτροφικοί φορείς απαιτούν την άμεση εφαρμογή του δοκιμασμένου συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ