Οι απόφοιτοι ζητούν συστράτευση για την περιουσία και την διάσωση της Βελλάς

vellas

Το θέμα με την κινητή και ακίνητη περιουσία της Σχολής Βελλάς η οποία καταργήθηκε έχει ανακύψει εδώ και μήνες προκαλώντας μάλιστα οργισμένες αντιδράσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Τώρα επανέρχεται με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να περιέλθει η περιουσία στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

Οι Σύλλογοι Αποφοίτων της Βελλάς στα Ιωάννινα και την Αθήνα είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με όλα τα νόμιμα μέσα και καλούν όλους τους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ζητώντας την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Σε ψήφισμα-διαμαρτυρία προς όλες τις τοπικές αρχές, τους βουλευτές της Ηπείρου, το Υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή των Ελλήνων, τα διοικητικά συμβούλια των δύο Συλλόγων Αποφοίτων Βελλαϊτών καυτηριάζουν τον τρόπο μεταβίβασης της περιουσίας «εν σπουδή και με τον συνήθη κοινοβουλευτικό τρόπο της εμβόλιμης διάταξης σε άσχετο νομοσχέδιο».

Κάνουν εκτενή αναφορά στην πορεία της Βελλάς είτε ως Ιεροδιδασκαλείο είτε ως Εκκλησιαστική Ακαδημία από το 1911 που ιδρύθηκε και μέχρι πρότινος.

Εκφράζουν φόβους για εγκατάλειψη των κτιριακών συγκροτημάτων αν άμεσα δεν ληφθούν αποφάσεις για την ίδρυση άλλων ιδρυμάτων.

 «Το διπλό τούτο πλήγμα της Πολιτείας (κατάργηση Βελλάς-μεταβίβαση περιουσίας της), πέραν των άλλων, αποδυναμώνει έτι περαιτέρω την κατά τα άλλα “εύανδρο” αποκαλούμενη Ήπειρο, η οποία τίθεται και πάλι στο περιθώριο από την αδιαφορούσα απέναντί της πολιτεία, παρότι έχει προσφέρει τα πάντα στην πατρίδα διά των μεγάλων αυτής ευεργετών και έχει κοσμήσει την Αθήνα και όχι μόνον αυτήν με τα γνωστά σε όλους περίτεχνα ευαγή ιδρύματα και τα λοιπά περικαλέστατα κοινωφελή κτήρια και μνημεία. Ουδέποτε όμως ζήτησε να καταργηθούν αυτά και να μεταβιβαστούν οι όποιες περιουσίες τους στην Ήπειρο. Η κατάργηση της Βελλάς αποτελεί, πέραν των άλλων, και ένα είδος απαξίωσης, τόσον απέναντι του μεγάλου ιδρυτή και οραματιστή αυτής Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, όσον και όλων ημών των αποφοίτων, αλλά και απέναντι στην κοινή γνώμη του συνόλου των Ηπειρωτών. Η δε λαμπρή και πανθομολογουμένως ιστορική της διαδρομή δεν μπορεί να παραγραφεί με καμιά διάταξη κανενός νομοσχεδίου, από τις συνειδήσεις και την κοινή γνώμη των Ηπειρωτών», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οι απόφοιτοι, όπως υπογραμμίζουν δεν προτίθενται να σιωπήσουν απέναντι σ’ αυτό το τελειωτικό χτύπημα της πολιτείας, απέναντι στη βούληση και στην παρακαταθήκη του ιδρυτή της και απέναντι στην αποστέρηση της Ηπείρου από ένα καθόλα ευκλεές καθίδρυμα. «Αντίθετα, προτιθέμεθα να αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα, προς την κατεύθυνση αποκατάστασης του κύρους και της ιστορικής διαδρομής της περιώνυμης αυτής Σχολής, έχοντας και όραμα και υλοποιήσιμες προτάσεις. Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους ύπατους τοπικούς παράγοντες, έστω την ύστατη στιγμή, να συμπράξουν προς την κατεύθυνση αυτή, αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων, πάνω από τυχόν άλλες σκοπιμότητες ή τυχόν άλλους σχεδιασμούς, ώστε να καταργηθεί αφ’ ενός η διάταξη περί μεταβίβασης της όποιας περιουσίας της, όσο και να προωθηθεί η πρόταση περί ίδρυσης τουλάχιστον ισότιμης ή ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής», καταλήγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ