Οδεύει προς ένταξη και δημοπράτηση η Λεωφόρος Νιάρχου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι διαδικασίες ώστε η πολύπαθη Λεωφόρος Νιάρχου, ο δρόμος που ενώνει τα Γιάννινα με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, να περάσει στο στάδιο της κατασκευής. Μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια συζητήσεων… Και μετά από έναν χρόνο παρασκηνιακών και μη αντιπαραθέσεων και διαφωνιών. Η Περιφερειακή Αρχή, κόντρα στις αντιδράσεις, κάποιοι άλλωστε μιλούν και για συμφέροντα, ολοκλήρωσε τις μελέτες και μαζί έβαλε τέλος στην εικοσαετία της περιπέτειας..

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης θα εγκρίνει την υποβολή για ένταξη και χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του έργου. Διαδικασία που είναι τυπική, καθώς τα κονδύλια είναι δεσμευμένα, απαραίτητη όμως ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Η λεωφόρος Νιάρχου έχει μήκος 4,5 χιλιομέτρων και συνδέει την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Άρτας με την είσοδο της Πεδινής.

Η βασική αρτηρία, έχει σχεδιαστεί ως τετράιχνος δρόμος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με κεντρική διαχωριστική νησίδα.

Στο δυτικό μέρος της βασικής αρτηρίας, προβλέπεται να κατασκευαστεί πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πλάτους από τρία μέχρι τεσσεράμισι μέτρα ενώ στην άλλη πλευρά θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο από ενάμισι μέχρι δύο μέτρα, σε όλο το μήκος της.

Συνάμα, προβλέπεται παράπλευρο οδικό δίκτυο με όλα τα απαραίτητα έργα για την πλήρη εξυπηρέτηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Επίσης, θα κατασκευαστεί ένας πλήρης ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης της Νιάρχου με την περιφερειακή των Ιωαννίνων ώστε να λάβει οριστικά τέλος η σημερινή επικίνδυνη διασταύρωση με τα φανάρια, λίγο πριν την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ακόμη προβλέπεται πέντε, συνολικά ισόπεδοι, κυκλικοί κόμβοι, στη σύνδεση της Νιάρχου με την Εθνική Οδό, στη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη ώστε να εξυπηρετούνται εγκαταστάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην είσοδο του Πανεπιστημίου και στην είσοδο του οικισμού της Πεδινής.

Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται στα 25 εκατομμύρια, χρήματα που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ και η κατασκευή του έργου μπορεί να αποτελέσει ανάσα για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ