Όχι της Συγκλήτου σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων

panepistimio eisodos

Τέσσερα βασικά σημεία περιλαμβάνει η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία συζήτησε το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ.

Η Σύγκλητος αποφάσισε να ζητήσει το πλήρες σχέδιο του ώστε να τοποθετηθεί με σαφήνεια και επί της ουσίας.

Παράλληλα θεωρεί ότι δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος για κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων.

Αναλυτικά

-Σε σχέση με την επιστολή της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων προς τα Πανεπιστήμια (Α.Π.1557/Υ1/21-2-2022), η Σύγκλητος θεωρεί ομόφωνα ότι δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος για την κατάργηση ή τη συγχώνευση Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα μεγάλο περιφερειακό ίδρυμα της χώρας με μακρά προσφορά στην ελληνική κοινωνία, υψηλές διακρίσεις και αναγνώριση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου στην Ελλάδα και διεθνώς. Όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου αποτελούν στρατηγικές επιλογές για την ενίσχυση της επιστημονικής πολυθεματικότητάς του. Όσον αφορά τα νέα Τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 και σ’ αυτά εντάχθηκαν το προσωπικό και οι υποδομές του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, τα νέα προγράμματα σπουδών αυτών βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης και θα αξιολογηθούν, εφόσον κλείσουν έναν πλήρη κύκλο σπουδών.

-Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του μαζί με άλλα Ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων και δημοσίως, σε σχέση με την μοριοδότηση Πανεπιστημίων από την ΕΘΑΑΕ για την κατανομή του 20% του τακτικού προϋπολογισμού. Η Σύγκλητος επικύρωσε τις δράσεις του Ιδρύματος και επεσήμανε τόσο τη σημασία των κριτηρίων με αναφορά στη διεθνή πανεπιστημιακή συνθήκη όσο και το είδος των κριτηρίων στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τα rankings σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αποφάνθηκε ότι η μοριοδότηση, που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα των Αθηνών, δεν έχει καμία σχέση με την αξιολογική κατάταξη των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα για τους παρακάτω λόγους:

•             Η προαναφερόμενη μοριοδότηση της ΕΘΑΑΕ δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη των Πανεπιστημίων, αλλά διαδικασία κατανομής του τακτικού προϋπολογισμού για τις επιμέρους δράσεις του Ιδρυμάτων. Επισημαίνεται ότι η ΕΘΑΑΕ, ούτε σχετική αρμοδιότητα έχει, ούτε υλοποιεί αξιολογήσεις.

•             Οι δείκτες και τα κριτήρια, που εφαρμόσθηκαν, παρουσιάζουν λάθη και αστοχίες στην εφαρμογή τους με σημαντικές αρνητικές συνέπειες που πλήττουν το κύρος του Πανεπιστημίου. Αυτή η αστοχία πλήττει κάποια Ιδρύματα συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπό αυτή την οπτική, η εφαρμογή των κριτηρίων χρήζει διορθώσεων, ώστε η δημόσια χρηματοδότηση να είναι πιο δίκαιη, έστω και με αναφορά στα συγκριμένα κριτήρια,  προς τα Πανεπιστήμια από πλευράς ΥΠΑΙΘ. Η επισήμανση που αφορά σε λάθη έχει ήδη επιβεβαιωθεί, καθώς η ΕΘΑΑΕ συζητά εκ νέου με τα Πανεπιστήμια διορθώσεις και αλλαγές στο σχέδιο και τη διαδικασία μοριοδότησης.

•             Η άθροιση ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών των κριτηρίων από την εφημερίδα «Καθημερινή» και η παρουσίαση κατάταξης έπληξε το κύρος των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, που ενσωμάτωσαν νέα Τμήματα από το 2018 από τα πρώην ΤΕΙ, παρουσιάζοντας μία κατάταξη που δεν ανταποκρίνεται σε καμία διαδικασία αξιολόγησης.

•             Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι θετικό σε κάθε εθνική και διεθνή αξιολόγηση, με σαφή κριτήρια, αναφορικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης, της έρευνας, του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και των ανωτέρω διεθνών συνεργασιών. Με αναφορά στα ανωτέρω κριτήρια, τα οποία κυριαρχούν σε όλα τα διεθνή συστήματα αξιολόγησης (rankings), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται μεταξύ των πέντε (5) κορυφαίων ελληνικών Πανεπιστημίων, τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, και σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

-Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει και πάλι την έντονη αγωνία για τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και την αποστολή του Πανεπιστημίου. Τα προβλήματα, κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά, προκύπτουν από την υποστελέχωση σε διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό και τη συνεχή υποχρηματοδότηση των πιο βασικών και ανελαστικών δαπανών, όπως το κόστος της ενέργειας, της συντήρησης κτιρίων και ερευνητικών υποδομών, καθώς και της καθημερινής λειτουργίας εργαστηρίων και κλινικών μαθημάτων. Επιπλέον, επισημαίνονται τα διαρκή προβλήματα που αφορούν στη φοιτητική μέριμνα.

-Τέλος, η Σύγκλητος θεωρεί ότι το θέμα της φοιτητικής στέγασης στις Πανεπιστημιουπόλεις Α΄ και Β΄ Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πρέβεζας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών των φοιτητών. Υπό την οπτική της συγκεκριμένης αναγκαιότητας, αποφάσισε να θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της μελέτης και χρηματοδότησης νέων εστιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς την εμπλοκή σε δομές ΣΔΙΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ