Όχι της Περιφέρειας για φωτοβολταϊκά στο Καλπάκι και την Καμπή

fotovoltaiko agr

Ένα ακόμη όχι σε έργα ΑΠΕ είπε η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Αυτή την φορά γνωμοδότηση αρνητικά για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσαν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στο Καλπάκι και την Καμπή Άρτας.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης, Πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης υπογράμμισε πως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις περιοχές εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι ζητούμενο οι χρήσεις γης καθώς δεσμεύονται εκτάσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τοπικές δραστηριότητες. 

Μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

«Λόγω του μεγάλου αριθμού φωτοβολταϊκών στοιχείων (περισσότερα από 88.000 στο Καλπάκι, περισσότερα από 151.000 στην Καμπή), ενδέχεται να προκληθούν:

•             Πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής  (περίπτωση Καμπής) με πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας με επίπτωση στις κοντινές- της επένδυσης- καλλιεργούμενες εκτάσεις

•             Μόνιμη αρνητική επίδραση στα τοπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών

•             Πιθανός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, λόγω μεγάλης μείωσης των επιφανειών απορρόφησης των όβριων υδάτων».

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενάντια στην ανάπτυξη των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, πραγματοποίησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς, ο Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών) κ. Ι. Κατέρης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δολιανών κ. Αν. Τσούβαλης.

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης του θέματος «Υδρομάστευση πηγής «ΚΡΑΝΙΕΣ», στη θέση «ΣΙΑΜΑΝΤΑΣ» της Τ.Κ.  Θεοδώριανων του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων , Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ