Ο παππούς κι η γιαγιά στη ζωή των παιδιών

GIAGIA PAPPOYSΟ ρόλος της γιαγιάς και του παππού είναι ανεκτίμητος για το παιδί. Το γνωμικό «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» δεν θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα, την αγάπη που έχει μέσα του ο παππούς και η γιαγιά για το εγγόνι τους.

Δεδομένου ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει τους περισσότερους γονείς, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να καταφεύγουν στη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων για το μεγάλωμα των παιδιών, η κατάσταση, όμως, πολλές φορές μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου ιδίως όταν οι παππούδες επεμβαίνουν και αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού.

 

Τα παιδιά που αναλαμβάνουν συχνά να τα προσέχουν οι παππούδες τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, καθώς οι παππούδες είναι γνωστοί για το γεγονός ότι δεν θέλουν να χαλάνε χατίρι.

Η ανάλυση 12.000 τρίχρονων παιδιών έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα, επειδή π.χ. οι γονείς λείπουν στη δουλειά, ενώ ο κίνδυνος αυξημένου βάρους είναι κατά 15% αυξημένος αν ο παππούς και η γιαγιά φροντίζουν το παιδί μόνο για λίγες ώρες την μέρα.

Αντίθετα, τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά να τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), υπό την καθηγήτρια Κάθριν Λο και δημοσιεύτηκε στο “International Journal of Obesity” (Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας), σύμφωνα με το BBC.

Τι πρέπει να κάνετε;

– Μιλήστε ανοιχτά στον παππού και τη γιαγιά. Εξηγήστε για τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας και δώστε τους να καταλάβουν πως αν δεν προσέξουν όλοι μαζί τη διατροφή του παιδιού υπάρχει πιθανότητα και το δικό τους εγγονάκι να γίνει υπέρβαρο. Κάνε τους να νιώθουν τύψεις κάθε φορά που θα το ταΐζουν με κάτι ανθυγιεινό.

– Ζητήστε από τους παππούδες κάθε φορά που το μικρό σας αγγελούδι τους καλοπιάνει ζητώντας γλυκό να παίρνουν αποκλειστικά την άδεια από εσάς μπροστά στο παιδί ρωτώντας σας εάν μπορούν να του δώσουν γλυκό . Έτσι το παιδί συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν κανόνες και ότι όλες οι αποφάσεις παίρνονται πρώτα από εσάς τους ίδιους.
•

– Ζητήστε από τον παππού και τη γιαγιά να δείξουν την αγάπη τους με κάποια δραστηριότητα που θα προτείνουν στο παιδί και όχι να χρησιμοποιούν σαν μέσο επιβράβευσης το φαγητό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ