Ο μύθος για τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά, όπως προέκυψε μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, φαίνεται ότι ήταν η αιτία για να οδηγηθεί σε μία πολυετή δικαστική περιπέτεια κάτοικος από χωριό του Νομού Ιωαννίνων.
Όλα ξεκίνησαν πριν από επτά περίπου χρόνια και ο επίλογος γράφτηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τον προφορικό μύθο ο Αλή Πασάς διαβλέποντας το τέλος της ηγεμονίας του κάλεσε έμπιστους ανθρώπους και φόρτωσε μέρος ή και όλο τον θησαυρό από τα παλάτια των Ιωαννίνων.
Πίστευε ότι το τέλος της ηγεμονίας του φτάνει αλλά δεν πίστευε ότι φτάνει και το τέλος της ζωής του. Έτσι είχε δώσει οδηγίες για την φύλαξη του θησαυρού του μέχρι να επιστρέψει στα χέρια του.
Στην προκειμένη περίπτωση τώρα, λέγεται ότι τέσσερα φορτωμένα μουλάρια με μέρος από τον πολύτιμο θησαυρό είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένο χωριό των Ιωαννίνων. Για ευνόητους λόγους αποφεύγεται η αναφορά του παρότι στην δικαστική αίθουσα όπου εκτυλίχθηκε η ιστορία έγινε γνωστό και το χωριό.
Από την στιγμή που ο άνθρωπος που μετέφερε τον θησαυρό έφυγε από τη ζωή –σχεδόν 170 χρόνια πριν- ο θησαυρός αγνοείται. Έχει κινήσει όμως το ενδιαφέρον πολλών…
Απόγονοι του συγκεκριμένου που ζουν εκτός Ιωαννίνων πριν από επτά περίπου χρόνια επέστρεψαν στο χωριό με σκοπό να επισκευάσουν το εγκαταλειμμένο μέρος της οικίας καθώς το ένα τμήμα της είχε περάσει σε άλλους συγγενείς.
Μία μεσοτοιχία χώριζε τα σπίτια.
Οι εργασίες ανακατασκευής εξελισσόταν με έναν περίεργο και παράδοξο τρόπο. Τα υλικά δε που έβγαιναν μαρτυρούσαν εκτεταμένες εκσκαφές στο εσωτερικό.
Παράλληλα άρχισαν να καταγράφονται ζημιές και ρωγμές στο κατοικήσιμο τμήμα της οικοδομής.
Αποτέλεσμα ήταν να κληθεί η αστυνομία η οποία έκανε αυτοψία στο χώρο και σύμφωνα με πληροφορίες διαπίστωσε εκσκαφές σε εκτεταμένο βάθος στο σπίτι ενώ παράλληλα γινόταν εργασίες εκσκαφής και σε τμήμα του εξωτερικού χώρου.
Στη συνέχεια παρενέβησαν κι άλλες υπηρεσίες… Αποτέλεσμα από τις αυτοψίες που έγιναν ήταν να βρεθεί κατηγορούμενη η γυναίκα μόνιμη κάτοικος στο σπίτι το οποίο κρίθηκε ετοιμόρροπο και έπρεπε να κατεδαφιστεί.
Σημειώνεται ότι επρόκειτο για τη μόνιμη κατοικία της γυναίκας η οποία είχε υποστεί ζημιές από τις εργασίες εκσκαφής στο διπλανό τμήμα.
Από τότε δεν κατάφερε να επισκευάσει το σπίτι, το οποίο δεν βρίσκεται κοντά σε δρόμο για να θέτει σε κίνδυνο περαστικούς και παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει και την δικαστική περιπέτεια.
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων ξεδιπλώθηκε ότι η ιστορία για το κυνήγι του χαμένου θησαυρού που ήταν και η αιτία για να βρεθεί στα έδρανα του κατηγορουμένου η ηλικιωμένη την οποία υπερασπίστηκε η δικηγόρος Αμαλία Τάσση.
Η περιπέτεια έληξε με την αθώωσή της καθώς δεν φέρει ευθύνη γιατί το σπίτι κατέστη ετοιμόρροπο μέσα σε λίγες ημέρες όμως θα παραμείνει χωρίς την δυνατότητα επισκευής του καθώς το κόστος είναι μεγάλο.