Ο Μωριάς τιμά το Ζάλογγο την Κυριακή

kamarina zaloggo

Τη μνήμη των γυναικών του Σουλίου που έπεσαν στο Ζάλογγο και έγιναν  αιώνιο σύμβολο αυτοθυσίας  τιμά η Δημοτική Κοινότητα  Καμαρίνας την  Κυριακή 1η  Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση έχει τον τίτλο  «ο Μωριάς τιμά το Ζάλογγο»  αφού θα  συμμετέχουν σύλλογοι αναβιωτών από την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρόσκλησης που  υπογράφει ο πρόεδρος της Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος στις 10 το πρωί  θα γίνει η άφιξη των αναβιωτών στον χώρο του Μνημείου από τον Άη Ταξιάρχη, συνοδεία κρουστών από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρεβέζης.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνος δέηση και χαιρετισμοί των επισήμων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει μαθητής/τρια  του 1ου Γενικού Λυκείου  Πρεβέζης, που  θα έχει πρωτεύσει σε σχετική με το Ζάλογγο έκθεση.

Τέλος θα γίνει κατάθεση στεφάνων και γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Καναλίου θα  χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου.

Τιμές θὰ αποδώσουν οι:

-Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν χορώ».

-Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας.

-Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821.

-Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης.

-Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου.

Η εκδήλωση μνήμης θα κλείσει με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.

Στις 12:30 θα ξεκινήσει η παρέλαση των αναβιωτών από το τέλος του χωριού πρός την  κεντρική Πλατεία, όπου θα συνεχιστεί η εκδήλωση που περιλαμβάνει:

Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της Πέμπτης και Έκτης Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού και παιδιών ανάλογης ηλικίας από την Καμαρίνα και την Κρυοπηγή καθώς και βράβευση των τριών πρωτευσάντων μαθητών Λυκείου στην έκθεση απο το εταιρία ΒΙΟΑΕΡΙΟ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1 ΙΚΕ».

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των προσκεκλημένων συλλόγων και ανταλλαγή  αναμνηστικών καθώς και χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και παράθεση γεύματος στους συμμετέχοντες συλλόγους.

Η  εκδήλωση μνήμης των  Σουλιωτισσών θα  ολοκληρωθεί με παραδοσιακό γλέντι  από   τους Άγγελο Σταθόπουλο καί Βαγγέλη Μπάρκα στο κλαρίνο, Γιώργο Καψάλη, Παναγιώτη Πάνου, Θοδωρή Ράπτη και Ανδρέα Τζίμα στο τραγούδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ