Ο Μάριο Ντράγκι και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

MAYROMATHSΓράφει: Μανώλης Μαυρομάτης

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα από τον Διεθνή χώρο, που απασχόλησαν την Ευρωζώνη, την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν το ”λέγε ξελέγε ” του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ένα ”παραμύθι ή διάσωση του ευρώ;” από τον Ιταλό και ”Σχέδιο αποσταθεροποίησης” ήταν οι επιλεκτικοί τίτλοι των ΜΜΕ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ όμως και τι οδήγησε τον Ντράγκι σε αλλαγή πλεύσης, μέσα σε 2 ημέρες; Πως η δήλωση ”το ευρώ δεν πρόκειται να πεθάνει” και ”θα κάνω τα πάντα για το ευρωπαϊκό νόμισμα” που άνοιξαν τα φτερά στα διεθνή χρηματιστήρια, ξαφνικά ή τόσο αναμενόμενη και ελπιδοφόρα συνέντευξη του Προέδρου της ΕΚΤ να μετατραπεί σ΄ έναν επιτάφιο θρήνο; Κυρίως δε για την Ισπανία και την Ιταλία;
Στην προσπάθεια να πείσει τους Ιταλούς πολίτες, ο Μάριο Μόντι, μίλησε (και έτσι πέρασε στα ΜΜΕ) για νίκη της ΕΚΤ και του Ντράγκι απέναντι στα ”γεράκια” της Γερμανίας και της Μπούντεσμπανκ!
Την ίδια ώρα μάλιστα που οι Γερμανικές εφημερίδες μ΄ επικεφαλής την ”Bild’ αποκάλυπτε ότι ΄΄ το Βερολίνο αποθησαύρισε προκλητικά 100 δις ευρώ τους 30 τελευταίους μήνες με θύματα τις χώρες του Νότου και χάρη στα…αρνητικά επιτόκια δανεισμού!΄΄
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ όμως εκθειάζουν την απόφαση του Μάριο Ντράγκι για να παραμείνει σταθερός στην ΄΄καθαρότητα΄΄ της ΕΚΤ που αποτελεί ” τον θεματοφύλακα των επιτοκίων και του χαμηλού πληθωρισμού στν Ευρωζώνη και ως καλού Σαμαρείτη των χρεωμένων Νοτίων”.

Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ εξέπληξε τους πάντες, ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του διαψεύδοντας τις προσδοκίες τους μετά τις εξαγγελίες που έκανε στο Λονδίνο για αποφασιστική στήριξη του ευρώ με ” αντισυμβατικές παρεμβάσεις”
Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ήταν ακόμα πιο μεγάλη, όταν προέτρεψε την Ρώμη και τη Μαδρίτη να ζητήσουν βοήθεια από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και μάλιστα με σκληρά ανταλλάγματα. Το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη απαιτούσαν μέσω Ντράγκι τρίτη και τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης να ” υποστούν την τύχη της Ελλάδας της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας!
Σε ΑΛΛΕΠΑΛΗΛΕΣ τηλεφωνικές συνομιλίες ο Μαριάνο Ραχόι και ο Μάριο Μόντι, με τον Φρανσουά Ολλάντ και την Άνγκελα Μέρκελ (που βρίσκεται σε διακοπές στις Ιταλικές Άλπεις(!) προσπάθησαν να συγκρατήσουν την αντιπολίτευση στις χώρες τους, μετά την κοινωνική έκρηξη και τα μέτρα λιτότητας που πέρασαν στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Ο Μόντι απειλεί τα ιταλικά κόμματα με πρόωρες εκλογές και ο Ραχόι με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο, εκτός από 100 δις ευρώ που εγκριθήκανε από την ΕΕ και το Eurogroup για ενίσχυση των Ισπανικών τραπεζών.

ΚΑΙ ΣΤΟ σημείο αυτό, όλοι άρχισαν να διερωτώνται ”τι ήταν αυτό που έκανε τον Μάριο Ντράγκι να αλλάξει γνώμη και να δώσει παράταση έως τον Σεπτέμβριο, στις αποφάσεις που ήδη είχε προωθήσει για στήριξη των χωρών που έχουν υπαχθεί στο ΔΝΤ την ΕΚΤ και την ΕΕ (Τρόικα) αλλά και εκείνων (Ιταλία και Ισπανία) που καταβάλουν προσπάθεια να αποφύγουν την προσφυγή στο ΔΝΤ;
ΣΤΗΝ ΕΕ και το Στρατηγείο των Βρυξελλών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ιταλός Πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας ”δέχθηκε πιέσεις” περισσότερο ”ηθικού χαρακτήρα” που είχαν κάθε λόγο να ταρακουνήσουν τον Ντράγκι και να του στείλουν προειδοποιητικό μήνυμα, ακριβώς την παραμονή των εξαγγελιών του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ιστορία αναφερόμαστε στην ”είδηση” που μεταδόθηκε από ΄΄ συγκεκριμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία στις 31 Ιουλίου 2012 (ώρα 09:33) σύμφωνα με την οποία: ΄΄Ο εσωτερικός οργανισμός της ΕΕ για την σύγκρουση συμφερόντων και την διαφάνεια, ξεκίνησε έρευνα γύρω από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ύστερα από καταγγελία από την CEO (αρχικά στην αγγλική) ΜΚΟ, ή οποία εκπροσωπεί τους λομπίστες στην ΕΕ, ότι, αντίθετα με την θέση του στην ΕΚΤ είναι ταυτόχρονα μέλος και ενός Διεθνούς Ιδρύματος Οικονομικών Επενδυτών (Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα) αποτελούμενο από 30 πανίσχυρα μέλη του Τραπεζικού κυρίως χώρου (G30) αλλά και Ακαδημαϊκούς.
ΟΠΩΣ επισήμαναν τα ίδια ΜΜΕ ΄΄ με την συμμετοχή του στην G30, ο Μάριο Ντράγκι, παραβιάζει τους κανόνες ηθικής της ΕΚΤ αφού μάλιστα μετέχει σε κλειστές συσκέψεις του συγκεκριμένου ιδρύματος υπό την Προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισσέ, άλλοτε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας!”. Στην G30 μετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Φέντεραλ Μπανκ των ΗΠΑ Paul Volcker, ο κυβερνήτης της Καναδικής Τράπεζας Mark Carney καθώς και ο Κυβερνήτης της Αγγλικής Τράπεζας Mervyn King.
ΣΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ αναφέρθηκε αμέσως μετά την δημοσιογραφική αποκάλυψη, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Διαμεσολαβητή Gundi Gadesmann, η οποία επιβεβαίωσε την καταγγελία και παρέπεμψε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο για την έρευνα ΄΄περί διαφάνειας και παραβίασης των κανόνων που διέπουν την σύγκρουση συμφερόντων στην ΕΕ΄΄
Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος απ΄ ότι γνωρίζουμε, έχει ενημερώσει σχετικά τον Ντράγκι και με επιστολή του ζητά απο τον Πρόεδρο της ΕΚΤ ΄΄ διευκρινήσεις για τις καταγγελίες, οι οποίες πρέπει να του επιδοθούν γραπτώς έως τον προσεχή Οκτώβριο΄΄
Είναι βέβαιο ότι, ο Έλληνας έμπειρος διαμεσολαβητής για την προστασία του ΄΄Ευρωπαίου πολίτη΄΄ θα έχει πολύ δουλειά δεδομένης φυσικά της συγκυρίας του χρόνου των αποκαλύψεων και των εξαγγελιών που ο Μάριο Ντράγκι επρόκειτο να κάνει την επομένη, αλλά ανέβαλε για αργότερα!
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ λοιπόν ενός Έλληνα η έρευνα της αλήθειας. Κυρίως όμως σε ότι αφορά τις συμπτώσεις των ΄΄αποκαλύψεων΄΄ που ασφαλώς δεν ήταν μυστικά του κράτους.
Ειδικότερα δε όταν πρόκειται για προσωπικότητες του οικονομικού κυρίως χώρου στην καρδιά της Φρανκφούρτης όπου εδρεύουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Bundesbank (Τράπεζα Γερμανίας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ