Ο Λούρος σε ρυθμούς εκλογών… Επίθεση Αμυρά σε Μερόπη Τζούφη

louros psaria

 Ο Λούρος ανοίγει τελικά και πολιτικά μέτωπα. Μετά την δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη, με αφορμή τις απαντήσεις που δόθηκαν στη Βουλή, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς σηκώνει το γάντι..

Και είναι πρώτη φορά που ο Υφυπουργός και βουλευτής του νομού επίσης απαντά δημόσια για τοπικό θέμα το οποίο παίρνει πλέον κι άλλες διαστάσεις.

Το κάνει δε με μία σκληρή δήλωση σε ρυθμούς προεκλογικούς.

Στην απάντηση αναφέρει:

Είναι απολύτως κατανοητό ότι η κ. Μερόπη Τζούφη επιχειρεί να επιδείξει στους ψηφοφόρους το «προεκλογικό» της ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού Ιωαννίνων, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για μια ακόμη εκλογική ήττα.

Είναι, όμως, θλιβερό να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για μικροκομματικούς σκοπούς.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται, ότι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δεν παρουσίασε τα βήματα για την αποκατάσταση και προστασία του ποταμού Λούρου σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή και θεωρεί πως γίνεται «πινγκ πονγκ» ευθυνών μεταξύ των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Ηπείρου για τον ποταμό Λούρο.

Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, να ζητήσει ενημέρωση για τις ενέργειες και τα μέτρα που θα λάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας και την επαναφορά του ποταμού Λούρου, στην αρχική του κατάσταση. Γι’ αυτό και εστάλη σχετική έγγραφη εντολή στις 29 Νοεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού του ΥΠΕΝ ήταν άμεση και συντονισμένη από την πρώτη στιγμή.

Σε διάστημα πέντε ημερών πραγματοποιήθηκαν δύο αυτοψίες από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (10 και 12 Νοεμβρίου) και μια αυτοψία από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (15 Νοεμβρίου).

Επίσης, στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε και τρίτη αυτοψία από την οικεία Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, στην οποία παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Μετά από τις ενδελεχείς αυτοψίες και έρευνες, το ΥΠΕΝ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι σε θέση να υλοποιήσουν στοχευμένα τα επόμενα βήματα και τις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση και προστασία του ποταμού Λούρου, τα οποία παρουσίασε ο κ. Αμυράς στη Βουλή τη Δευτέρα.

Τα μέτρα χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα:

Βραχυπρόθεσμα μέτρα

1 Διερεύνηση της δυνατότητας να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς προστασίας για τον ποταμό. 

2 Συνεργασία των οικείων Δασικών Υπηρεσιών με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των τροποποιημένων προτύπων ροής, προκειμένου να εξεταστούν επιμέρους έργα ορεινής υδρονομίας, όπως κατασκευές στερέωσης της κοίτης στις επιμέρους υπολεκάνες που είναι κάθετες στην κοίτη.

3 Μελέτη μέτρησης της επίπτωσης του φαινομένου στην ιχθυοπανίδα και στα ενδιαιτήματά της και μέτρα αποκατάστασης.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα

1 Εκπόνηση μελέτης σχεδιασμού, παρακολούθησης και εφαρμογής της οικολογικής αποκατάστασης του διαταραγμένου οικοσυστήματος του ποταμού Λούρου υπό το πρίσμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του ποταμού, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το στόχο διατήρησης της σημαντικής βιοποικιλότητάς του, αλλά και τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των παραγωγικών φορέων.

2 Εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης του ποταμού Λούρου.

3 Καθορισμός της οικολογικής στάθμης, όπως προβλέπεται και από την Οδηγία Πλαίσιο της Ε.Ε. για τα Ύδατα.

Μακροπρόθεσμα μέτρα

Οριοθέτηση του ποταμού Λούρου.

Καλό θα ήταν η κ. Τζούφη να μην χάνει την ψυχραιμία της όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ