Αποφασισμένη να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι η κυβέρνηση με νόμο που αναμένεται να καταθέσει το προσεχές διάστημα.
Τις βασικές αρχές των αλλαγών που περιλαμβάνουν και τη συγχώνευση παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, μία συνεδρίαση που δεν έγινε σε πολύ ήρεμο κλίμα. Συχνά μάλιστα… φρόντισε να πυροδοτήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο οποίος θέλησε να παρουσιαστεί βασιλικότερος του βασιλέως και να δείξει πλήρη υποταγή στις κυβερνητικές αποφάσεις.
Ο Υπουργός για να δικαιολογήσει τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται επικαλέστηκε αφενός τις οφειλές που έχουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις κυρίως στην ΔΕΗ και από την άλλη την αδυναμία τους να εισπράξουν τα χρήματα από τους καταναλωτές.
Σκοπός των αλλαγών που δρομολογούνται στις ΔΕΥΑ, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σκυλακάκης είναι η παροχή καλύτερων και φτηνότερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Το κράτος θα μπει ουσιαστικά «συνέταιρος» στις Δημοτικές Επιχειρήσεις με τοποθέτηση μελών και στα διοικητικά συμβούλια ενώ ως προς την συγχώνευση ο Υπουργός ανέφερε ότι το «γεωγραφικό είναι ένα δύσκολο κομμάτι το οποίο θα συζητηθεί με την αυτοδιοίκηση». Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει το κράτος και στο κομμάτι της τιμολόγησης.
Αναλυτικά οι αλλαγές που παρουσίασε ο Υπουργός είναι οι ακόλουθες:
-Στις διοικήσεις των νέων επιχειρήσεων θα έχουν οι Δήμοι την πλειοψηφία και το δικαίωμα ορισμού διευθύνοντα. Το κράτος θα εκπροσωπείται μειοψηφικά ενώ πρότεινε και την εκπροσώπηση της επιστημονικής κοινότητας.
-Διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και καθιερώνεται μπόνους για την επίτευξη των στόχων.
-Επιλύεται το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ, σε πανελλαδικό επίπεδο, με την διάθεση ηλεκτρικού χώρου σε ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν στις δημοτικές επιχειρήσεις, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
-Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με «μοίρασμα» του βάρους. Το μεγαλύτερο μέρος θα αναλάβει το κράτος πληρώνοντας άμεσα εντός του 2024 με πόρους που έχουν διασφαλιστεί. Οι νέες ΔΕΥΑ θα πρέπει να ξεκινούν με λευκή σελίδα από άποψη οφειλών.
-Γεωγραφικά θα αναζητηθεί η καλύτερη λύση σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. «Το γεωγραφικό κομμάτι θέλουμε να το συζητήσουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί έχει ιδιαιτερότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι νέες επιχειρήσεις θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της αυτοδιοίκησης αλλά με ανεξαρτησία που θα τους επιτρέπει να είναι αποτελεσματικές.
Αυτό που δεν θα επιτραπεί στο εξής είναι η μη είσπραξη τιμολογίων, ειδικά επιχειρήσεων.
Ως προς την τιμολόγηση ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι για την τιμολόγηση του νερού ισχύουν συγκεκριμένοι ευρωπαικοί κανονισμοί που πρέπει να εφαρμοστούν και ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού.
Για τις αλλαγές ο Υπουργός επικαλέστηκε μελέτη της DG Regio –Γενική Διεύθυνση της Κοινότητας για τις Περιφέρειες- όμως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης παρουσίασε κι άλλα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης η οποία ανέδειξε την βίαιη επέκταση των ΔΕΥΑ λόγω του Καλλικράτη.
«Αυτά που έχετε σκεφτεί σε κλειστά γραφεία δεν εφαρμόζονται στο πεδίο» είπε ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος στον Υπουργό και συμπλήρωσε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένο κείμενο.
Καυτηρίασε πολλά σημεία και τόνισε ότι το κράτος μπορεί να πάρει το ίδιο και να κάνει την διαχείριση του νερού, αν πιστεύει ότι τα πράγματα είναι απλά και εύκολα.
Οι αυτοδιοικητικοί ζήτησαν από τον Υπουργό να αποφευχθούν οι αιφνιδιασμοί. Απαντώντας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2024 καθώς υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι για το συγκεκριμένο έτος και ζήτησε την συνεργασία της αυτοδιοίκησης για να πετύχει η μεταρρύθμιση προς όφελος των ίδιων των δήμων.