Ο. Γεροβασίλη: Τραγικές οι συνθήκες στο Νοσοκομείο Άρτας

olga nosokomeio

Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας επισκέφθηκε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τη συντονίστρια της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, Αγλαΐα Νάτσικα και τον επικεφαλής της θεματικής Υγείας της Ν.Ε. και τέως διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας, Βασίλη Μπαλάσκα.

Συναντήθηκαν με τον διοικητή του Νοσοκομείου, τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και τη διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και συζήτησαν εκτεταμένα για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τονίστηκε το μεγάλο έλλειμμα του Νοσοκομείου, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο οποίος όχι μόνο είναι στα προ Covid επίπεδα, παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις σε υλικά, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, αλλά και, παρά τις υποσχέσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί καμία ενίσχυση από τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφηκε η κατάσταση, αναφορικά με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδίως στις ειδικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του Covid-19 και, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, ένας εφημερεύων γιατρός καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες παρακολούθησης και νοσηλείας των ασθενών που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών Covid, των ασθενών που νοσηλεύονται στις δύο κλινικές Covid, αλλά και των υπόλοιπων παθολογικών περιστατικών, των μη Covid ασθενών της Παθολογικής κλινικής, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται διάσπαρτη σε όλο το Νοσοκομείο.

Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και να καταπονούνται σωματικά και ψυχολογικά από τη συνεχή πίεση . Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο εφημερεύων γιατρός το πρωί του Σαββάτου κατέρρευσε και αναγκάστηκε να κληθεί πίσω στο Νοσοκομείο η γιατρός που μόλις είχε ολοκληρώσει ακόμη μία εξαντλητική εφημερία.

Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μη στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα οι υπηρετούντες σήμερα γιατροί να είναι λιγότεροι από την προ Covid περίοδο. Και, όπως φαίνεται, παρά την έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την αδιέξοδη πολιτική, καθώς στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, οι τακτικές δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες κατά 820 εκατ., μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, όπου  ξεδιπλώθηκε από πλευράς τους, με τον πλέον δραματικό τρόπο, η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί. Τεράστιες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, ακόμα και σε ειδικές στολές και μάσκες, εφημερίες τρόμου με εξαντλημένο προσωπικό στα πρόθυρα σωματικής και ψυχολογικής κατάρρευσης, συνθήκες μειωμένης ασφάλειας για προσωπικό και ασθενείς.

Στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Άρτας σημείωσε πως, εάν την πρώτη περίοδο υπήρξε η δικαιολογία του αιφνιδιασμού, πλέον, μετά από ένα καλοκαίρι ψευδούς εφησυχασμού και αδιαφορίας για τις δραματικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων, βρισκόμαστε μπροστά στα ολέθρια αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί με ιδεοληπτική εμμονή ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Οι καθημερινές εκατόμβες νεκρών δεν τους πτοούν, την πολύμηνη κραυγή αγωνίας των υγειονομικών δεν την ακούν, γι’ αυτούς όλα βαίνουν καλώς, δεν θέλουν να αλλάξουν πολιτική για το σύστημα υγείας, τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Στη συνέχεια η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραχώρησε συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ART TV, κατά την οποία εξέθεσε την κατάσταση, όπως περιγράφηκε από διοίκηση και εργαζομένους και ανέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες για τις εφιαλτικές συνθήκες.

Μια απερίγραπτη ελαφρότητα αντιμετώπισης της κατάστασης, ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ελευθερία» που απέτυχε, τα μονοκλωνικά αντισώματα που ήρθαν καθυστερημένα και μόλις σε 2.000 δόσεις, πόσες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αναρωτήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη.

Είναι ιδεολογική η άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, επεσήμανε η κ. Γεροβασίλη και παρέθεσε σειρά κυβερνητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, όπως ότι «δεν χρειαζόμαστε πολυτελές σύστημα υγείας», τι να τις κάνουμε τις ΜΕΘ, όταν τελειώσει η πανδημία, ισχυρίζονται οι της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την τελευταία δήλωση Βορίδη, σε ρόλο γιατρού, ότι η διασωλήνωση είναι μια απλή ιατρική πράξη και δεν έχει σημασία εάν γίνεται εκτός ΜΕΘ.

Κλείνοντας η Όλγα Γεροβασίλη απηύθυνε ευρεία πρόσκληση προς όλους τους συμπολίτες μας, όσοι είναι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν και όσοι είναι εμβολιασμένοι να προχωρήσουν στην 3η δόση, προκειμένου να περάσει η πανδημία με όσο δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ