Ο Διευθυντής της ΜΕΘ απαντά για τις διακομιδές

met panepistimiakou

Απάντηση για τις διακομιδές ασθενών και τον τρόπο που πρέπει να γίνονται δίνει ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει και τα δημοσιεύματα του Epiruspost.

Tο Epiruspost παραθέτει ολόκληρη την απάντηση του Διευθυντή της ΜΕΘ, χωρίς να προχωρήσει σε κανέναν σχολιασμό, σε αυτή την φάση.

Κάνει όμως μία διευκρίνιση… Ο Διευθυντής της ΜΕΘ μιλά για ανώνυμα δημοσιεύματα… Το Epiruspost από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του δεν υπήρξε ανώνυμο… Έχει ταυτότητα και παρέχει όλα τα στοιχεία.. Όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και email…

Η απάντηση

Στην απάντηση ο Διευθυντής της ΜΕΘ αναφέρει:

Και τώρα που το χειροκρότημα για τους ήρωες με τα πράσινα έσβησε, διαπιστώθηκε ξαφνικά με αφορμή το θέμα των διακομιδών ότι είναι δήθεν ανάλγητοι και δεν ενδιαφέρονται για τους ασθενείς τους.

Με αφορμή έναν καταιγισμό ανυπόγραφων αναρτήσεων σε διάφορα ηλεκτρονικά έντυπα της περιοχής μας, αισθάνομαι την ανάγκη να τοποθετηθώ επώνυμα προκειμένου να διευκρινιστούν κάποια πράγματα και να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις από την μονομερή παράθεση απόψεων. 

Κατά την διάρκεια της πανδημίας η κλινική της Εντατικής θεραπείας του ΠΓΝΙ,  σε συνεργασία με την διοίκηση του νοσοκομείου, αποδύθηκε σε ένα τιτάνιο αγώνα ώστε να αναπτύξει  δυο ΜΕΘ COVID δυναμικότητας 18 κλινών. Οι δυο αυτές ΜΕΘ covid στελεχώθηκαν, εκτός των ήδη υπηρετούντων γιατρών της ΜΕΘ, από αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου και με μετακινήσεις ειδικών γιατρών από άλλα νοσοκομεία  της περιοχής μας. Για την λειτουργιά των νέων αυτών δομών όλο το προσωπικό των ΜΕΘ και ΜΕΘ Covid ξεπερνώντας συχνά τα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξουθένωσης και φτάνοντας στον αριθμό των 12 εφημεριών το μήνα (ήτοι τον μεγαλύτερο από όλες τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, που κατά μέσο όρο το μήνα έχουν 5-6 εφημερίες) κατάφερε να νοσηλεύσει με επιτυχία εκατοντάδες ασθενείς με Covid από όλη την Βορειοδυτική Ελλάδα, αφού δέχτηκε ασθενείς από την Βέροια, την Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Θεσσαλονίκη και μέχρι το Αγρίνιο.

Η προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου, κατανοώντας το τεράστιο κλινικό φορτίο των ΜΕΘ, έβγαλε τους εντατικολόγους προσωρινά, κατά την διάρκεια της μέγιστης πίεσης στις ΜΕΘ, από το μηνιαίο πρόγραμμα διακομιδών βαρέως πασχόντων ασθενών, οι οποίες διαχρονικά  και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΣΥ, που είναι συμβουλευτικό όργανο, γινόταν εξ ημίσειας από τους  εντατικολογους  και τους αναισθησιολόγους.

                Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Υγείας, κατανοώντας τόσο την καταπόνηση των δυο αυτών ειδικοτήτων, αλλά και την ανάγκη μείωσης των εφημεριών τους με στόχο της αύξηση των χειρουργείων και την φροντίδα των βαρέως πασχόντων ασθενών στις γενικές ΜΕΘ, θέσπισε ρητή διάταξη νόμου (και όχι Υπουργική απόφαση, όπως αναληθώς αναφέρεται), σύμφωνα με την οποία στις διακομιδές θα πρέπει να συνεισφέρουν και οι άλλοι γιατροί του Νοσοκομείου. Η διάταξη αυτή νόμου συνοδεύεται από αναλυτική αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρονται αναλυτικά όλοι οι λόγοι που επέβαλλαν την θέσπισή της.

                Θέλω να διευκρινίσω εδώ πως όλες οι διακομιδές των βαρέως πασχόντων ασθενών που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ προς άλλα νοσοκομεία για ειδικές θεραπείες γίνονταν διαχρονικά- και γίνονται και τώρα- αποκλειστικά από τους γιατρούς της ΜΕΘ, ενώ οι διακομιδές παιδιών γίνονται αποκλειστικά από αναισθησιολόγους που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Οπότε απομένουν για ρύθμιση οι διακομιδές ασθενών, που νοσηλεύονται σε κλινικές του Νοσοκομείου, και χρειάζονται μετά από απόφαση του θεράποντος ιατρού, νοσηλεία σε άλλη ΜΕΘ της περιφέρειας, λόγω μη διαθέσιμης κλίνης στο νοσοκομείο μας.

Ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου προτάθηκε τόσο από τον Διευθυντή της Αναισθησιολογικής Κλινικής, όσο και από εμένα, να εφαρμοστεί μια παλιότερη σύσταση του ΚΕΣΥ σύμφωνα με την οποία η διακομιδή θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό που αποφάσισε την διακομιδή, συνοδεία αναισθησιολόγου, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς. Τόσο αυτή η πρόταση, όσο και η πρόταση να συμμετέχουν σε αυτές τις διακομιδές, εκτός των ιατρών της εντατικής και του αναισθησιολογικού, και οι ιατροί που εκ του νόμου έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση στην ΜΕΘ από 3-6 μήνες, απορρίφτηκαν και αποφασίστηκε κατά παράβαση του νέου νόμου οι διακομιδές να μείνουν στο πρότερο καθεστώς (με αποτέλεσμα οι ιατροί της ΜΕΘ του ΠΓΝΙ να επωμίζονται μηνιαία –μαζί με τους αναισθησιολόγους – και τις εφημερίες των διακομιδών βαρέως πασχόντων).

                Το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, αφού άκουσε όλα τα προαναφερόμενα επιχειρήματα των εμπλεκομένων πλευρών, δέχτηκε ότι μη νόμιμα δεν εφαρμόζει το νόμο το Νοσοκομείο, ακυρώνοντας το σχετικό πρόγραμμα διακομιδών ως μη νόμιμο.

                Λυπάμαι ειλικρινά για την στοχοποίηση που υφιστάμεθα ως ιατροί της ΜΕΘ με ανεπίτρεπτες τακτικές και ερωτήματα του τύπου «θα θέλατε να διακομίζονται ασθενείς από ένα ψυχίατρο κτλ» αφού ποτέ εμείς δεν προτείναμε κάτι τέτοιο ως λύση. Ο νέος νόμος σαφώς έχει πολλά κενά, αλλά φτιάχτηκε με στόχο να αποσυμφορήσει από πλεονάζουσες εφημερίες δυο κρίσιμες ειδικότητες για την λειτουργία των νοσοκομείων: τις Κλινικές εντατικής θεραπείας και το Αναισθησιολογικό, ενώ ταυτόχρονα δίνει υπευθυνότητες και σε ειδικότητες που έχουν εκπαιδευτεί στην εντατική θεραπεία.

Η συνεισφορά και άλλων ειδικοτήτων στις διακομιδές έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, όπως ενδεικτικά αναφέρω το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Πατρών κτλ.

Ως πολίτης αυτής της χώρας πραγματικά μου προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση που ανώνυμα δημοσιεύματα προτρέπουν δημόσια στην μη εφαρμογή νόμων του κράτους και δικαστικών αποφάσεων, χωρίς καν να έχουν ζητήσει/ακούσει και την άποψη των ιατρών της ΜΕΘ, και κυρίως χωρίς να λάβουν υπόψη όλες τις προτάσεις που έγιναν εκ μέρους μας για την νόμιμη επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει. Το σίγουρο είναι – και αυτό το έχει αποδείξει διαχρονικά η Κλινική στην οποία έχω την τιμή να προΐσταμαι – ότι  οι ιατροί της ΜΕΘ θέτουν πάντοτε ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια καθενός ασθενούς.

Μετα τιμής

Ο Διευθυντήςκαι το Ιατρικό προσωπικό

της ΜΕΘ και ΜΕΘ Covid

Βασίλειος Κουλούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ