Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο Epiruspost… Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν βαρόνοι και βιλαέτια

tzitzi1

tzitzi1Στην κοινωνία και στη σχέση του κόμματος μαζί της, εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ο υποψήφιος για την προεδρία Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, το Σάββατο και την Κυριακή περιοδεύει στην Ήπειρο, με σειρά συναντήσεων αλλά και με ομιλίες. Η κεντρική ομιλία θα γίνει το Σάββατο στις επτάμισι το βράδυ στο ξενοδοχείο Du Lac.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Epiruspost.gr μιλά για την ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία, για την εμβάθυνση της σχέσης της με την κοινωνία, καθώς εκεί εντοπίζει το πιο ουσιαστικό πρόβλημα αλλά και για τις προτεραιότητες που θέτει ο ίδιος.

Σημειώνει ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί, στους πρώτους που θα απευθυνθεί για τις δύο θέσεις των αντιπροέδρων είναι οι σημερινοί του συνυποψήφιοι και υπογραμμίζει με έμφαση ότι στη Νέα Δημοκρατία του αύριο δεν χωρούν βαρόνοι και βιλαέτια.

Αναλυτικά η συνέντευξη

tzitzi2

– Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας αφορά στο ιδεολογικό της στίγμα.. Εσείς τι κόμμα θέλετε, κεντρώο, δεξιό, φιλελεύθερο και πως σκοπεύετε να δώσετε “ταυτότητα”.

Η ερώτησή σας νομιμοποιεί ακριβώς αυτό το οποίο λέω, από τη πρώτη στιγμή που κατέθεσα υποψηφιότητά μου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι πως δεν έχει ιδεολογικό στίγμα, ακριβώς γιατί έχασε στην κοινωνία τη μάχη των ιδεών.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω εγώ είναι να γίνει και σύγχρονη. Αυτό σημαίνει κοινωνικός φιλελευθερισμός σε μια οικονομία που παράγει πλούτο και δεν διανέμει τη φτώχεια, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κοινωνία που εγγυάται τα δικαιώματα όλων και χτίζει ξανά το νέο κομματικό κράτος προστατεύοντας τα προνόμια των λίγων και εκλεκτών.

Αυτή η κοινωνία έχει λόγους να είναι περήφανη για τον εαυτό της και να υποστηρίζει την εθνική της οντότητα με έναν σύγχρονο πατριωτισμό, που δεν έχει μόνο αναμνήσεις και κληρονομιές, αλλά ζωή και σχέδια για το μέλλον.

– Γιατί πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε την προεδρία σε μία περίοδο πλήρους απαξίωσης των κομμάτων και της πολιτικής.

Όντως, οι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα κόμματα και την πολιτική εν γένει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη όταν οι πολίτες βλέπουν κλειστές πόρτες και πολιτικούς μεσάζοντες.

Αυτό ακριβώς πρέπει να αλλάξουμε.

Όπως αντιλαμβάνεστε είχα και γω την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένω. Να συνεχίσω να δουλεύω στην Περιφέρεια και να “χτίζω” το προφίλ μου. Αλλά ξέρετε δεν σκοπεύω να κάνω πολιτική καριέρα εκ του ασφαλούς, όταν η χώρα μου παραπαίει και ο κόσμος έχει παραδοθεί πια από την απελπισία και τα αδιέξοδα.

Προσωπικά, μπαίνω μπροστά, για να φτιάξουμε μια νέα συλλογικότητα και να αλλάξουμε νοοτροπία. Γιατί αν δεν πείσουμε την κοινωνία πως αλλάξαμε, δε θα καταφέρουμε ποτέ να την ξανακερδίσουμε.

Και μην είμαστε αφελείς. Δεν υπάρχει χρόνος. Η χώρα δε μπορεί να περιμένει, η παράταξη δε μπορεί να περιμένει. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα η παράταξη των τολμηρών αποφάσεων που καθόριζαν τελικά όχι μόνο την πορεία της αλλά και την πορεία της χώρας.

– Μιλήσατε σε δημόσιες εμφανίσεις σας για ορισμό δύο αντιπροέδρων. Μέσα από ποια διαδικασία και με ποιά κριτήρια θα γίνει κάτι τέτοιο;

Βάσει και του καταστατικού του κόμματος, που το προβλέπει ξεκάθαρα, θα προχωρήσω στον ορισμό δύο αντιπροέδρων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Ο ένας θα έχει αρμοδιότητα την εκπόνηση ενός κοστολογημένου και ρεαλιστικού Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης για έξοδο της χώρας από την κρίση που θα εφαρμόσουμε ως κυβερνητικό πρόγραμμα, και ο δεύτερος την εποπτεία των λειτουργιών Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Και να είστε σίγουροι πως θα επιλέξω τους καλύτερους και η κοινοβουλευτική ομάδα έχει πολλά ικανά και έμπειρα.

– Στην περίπτωση που εκλεγείτε πως θα διαχειριστείτε την κοινοβουλευτική ομάδα;

Όπως ανέφερα και πριν, ο Αντιπρόεδρος με ευθύνη τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει το γενικότερο συντονισμό ώστε να υπάρχει μια ενιαία και ισχυρή φωνή μέσα και έξω από τη Βουλή.

Αλίμονο, όμως αν εντοπίζουμε το πρόβλημα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας στην κοινοβουλευτική της παρουσία. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι η παράταξη δεν έχει διαχρονικά εξαιρετική κοινοβουλευτική παρουσία;

Τις κοινοβουλευτικές μάχες τις κερδίζουμε, γιατί έχουμε πολύ καλύτερα κοινοβουλευτικά στελέχη από τα αλλά κόμματα. Δυστυχώς, χάνουμε στην κοινωνία. Και εκεί πρέπει να στραφούμε, αυτό πρέπει να αλλάξουμε.

tzitzi3

• Υπάρχουν σήμερα “βαρίδια” στη Νέα Δημοκρατία;

Στη Νέα Δημοκρατία του αύριο δεν θα ασχοληθούμε με ότι μας τραβάει προς τα κάτω αλλά σε ότι μας δίνει ώθηση για να κάνουμε τη φυγή προς τα εμπρός.

Από κει και πέρα, πρέπει να φύγουμε από τη λογική της επετηρίδας.

Η ανανέωση δεν αφορά μονάχα ιδέες και προτάσεις, αφορά και πρόσωπα. Οφείλουμε επιτέλους να ακούσουμε τους πολίτες που έχουν βαρεθεί να βλέπουν «τους ίδιους και τους ίδιους». Που έχουν βαρεθεί να ακούν για βαρονίες και εσωκομματικά βιλαέτια..

Για ένα κόμμα ένα νέο κόμμα που θα έχει ως πυρήνα τους φίλους και τα μέλη, για ένα κόμμα ανοιχτό σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με ενεργή συμμετοχή των μελών και λογοδοσία όλων των προσώπων σε θέσεις ευθύνης. Για ένα κόμμα δημοκρατικό, που θα αναδεικνύει νέα πρόσωπα και το 50% των υποψήφιων βουλευτών θα εκλέγεται από τοπικές ψηφοφορίες όλων των μελών.

Για ένα κόμμα απολύτως συμμετοχικό όπου η στρατηγική θα χαράσσεται από τη βάση των μελών και φίλων, με εσωτερικά δημοψηφίσματα για τα κρίσιμα ζητήματα, όπως γίνεται άλλωστε στα μεγάλα, σύγχρονα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Αυτή τη Νέα Δημοκρατία οραματίζομαι, αυτή τη Νέα Δημοκρατία θα κάνω πράξη.

– Στην περίπτωση που εκλεγείτε πως θα διαχειριστείτε τους συνυποψηφίους σας;

Τιμώ και εκτιμώ όλους τους συνυποψήφιούς μου. Από κει και πέρα, είναι αρκετά πρώιμο να μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα. Μετά τις εκλογές, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, θα συζητήσουμε εκτενώς για ρόλους και αρμοδιότητες. Έχω ήδη πει πως ειδικά για τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων, οι πρώτοι που θα απευθυνθώ, είναι οι νυν συνυποψήφιοί μου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ