Ο αέρας μείωσε την αιθαλομίχλη στα Γιάννινα

Παρά το κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες που αυξάνουν την ανάγκη για θέρμανση οι γενικότερες καιρικές συνθήκες βοήθησαν μέχρι τώρα ώστε η αιθαλομίχλη να μην πνίξει την πόλη!

Ορισμένες μέρες μάλιστα ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οφείλεται κυρίως στους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

«Οι μετρήσεις των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων τις τελευταίες 10 ημέρες, δείχνουν ότι κάποιες ημέρες υπήρξαν υπερβάσεις των ορίων (όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά δεν ήσαν σε βαθμό ανησυχητικό. Επιπλέον δε τις ημέρες που επικρατούσε ο ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος τα επίπεδα των συγκεντρώσεων ήταν ιδιαιτέρως χαμηλά», σημειώνει ο καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία την πρώτη μέρα του χρόνου μετρήθηκαν 68 μικρογραμμάρια, στις 2 Ιανουαρίου 45, στις 3 του μήνα 110, στις 4 Ιανουαρίου 157, στις 5 ήταν 90 μικρογραμμάρια, στις 6 μόλις 29 και στις 7 ήταν 46.

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα Γιάννινα και σε άλλες πόλεις προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια όταν τα μνημονιακά μέτρα συρρίκνωσαν το οικογενειακό εισόδημα και εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ