Ο αέρας έφερε φωτιές.. Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία!

Συνεχείς εστίες φωτιάς εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες στην Ήπειρο, εξ αιτίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά διαστήματα στην περιοχή. Αργά το απόγευμα κατασβέστηκε φωτιά που ξέσπασε στην Κρανούλα Ιωαννίνων και μάλιστα πολύ κοντά στον οικισμό. Χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν κινδύνευσαν σπίτια της περιοχής. Από το πρωί δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν στον Νάρκισσο Πάργας, όπου η φωτιά έκαιγε από την Τετάρτη, στο Κανάλι και στην Καστροσυκιά. Από το απόγευμα η επιχείρηση επικεντρώνεται στο Δρυόφυτο Φιλιππιάδας ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί κλήσεις και για φωτιά στην ορεινή περιοχή Μαυροβούνι Μετσόβου.

Λιγότερα ήταν τα προβλήματα που ανέκυψαν από πτώσεις δέντρων ή σπάσιμο κλαδιών. Έτσι η Πυροσβεστική επενέβη σε μεμονωμένες περιπτώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μικροπροβλήματα ανέκυψαν και στο δίκτυο της ΔΕΗ, τα οποία στο σύνολό τους αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας πέρασε από την Ήπειρο, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα ανάλογα με αυτά που σημειώνονται στην υπόλοιπη χώρα.

Και το νέο κύμα που αναμένεται τις επόμενες ώρες εκτιμάται ότι δεν επηρεάσει με ένταση την περιοχή μας καθώς θα «χτυπήσει» το νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί ανατολικά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ