Νέοι δρόμοι στην Ήπειρο μόνο με παραχώρηση και διόδια…

taxiaos kaxrimanis

Έντεκα εκατομμύρια από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεσμεύει η Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας παράκαμψης της Νικόπολης. Μαζί με τον μεγάλο δακτύλιο των Ιωαννίνων, αποτελούν τα δύο βασικά έργα υποδομής που ξεκίνησαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα συνεχιστούν στη νέα προγραμματική περίοδο απορροφώντας μάλιστα σημαντικά ποσά από το πενιχρό ταμείο για οδικές παρεμβάσεις.

Κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επανήλθε στο θέμα των οδικών υποδομών καθώς υπάρχουν οι μεγάλες εκκρεμότητες της σύνδεσης της Ιόνιας με την Πρέβεζα, η παραλιακή αλλά και ο δρόμος από το λιμάνι μέχρι το Μαυρομάτι.

Όπως είπε, στην Λευκάδα όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο είχαν μία ακόμη συζήτηση.. «Εμείς είμαστε υπέρ της παραχώρησης. Το είπα στον Υφυπουργό. Θα κάνουμε μία σύσκεψη ώστε να δούμε πως θα προχωρήσουν οι μελέτες» είπε ο Περιφερειάρχης ο οποίος επανέλαβε ότι η δημοπράτηση του άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς έγινε χάρη στη δουλειά της Περιφέρειας.

Μάλιστα εξαπέλυσε νέα βέλη για τις μελέτες που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το Υπουργείο λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή για τη σύνδεση Φιλιππιάδας- Πρέβεζας «δεν έκανε για τίποτα..».

Απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργο Πρέντζα σχετικά με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας, ο κ. Καχριμάνης είπε πως από το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να προχωρήσει μόνο το τμήμα Φιλιππιάδα- Στεφάνη όμως οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχει η μέθοδος της παραχώρησης.

Υπουργείο και Περιφέρεια, εξετάζουν ένα μοντέλο που δεν έχει δοκιμαστεί στην χώρα σε τέτοιο επίπεδο μέχρι στιγμής. Να παραχωρήσουν δηλαδή τα εναπομείναντα τμήματα σε κάποια κατασκευαστική εταιρεία η οποία θα τα εκμεταλλευτεί μέσω διοδίων που θα καταβάλλουν οι χρήστες.

Η έκβαση του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από  τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν, αφού βασική παράμετρο αποτελεί το όφελος που θα υπάρχει για τον ιδιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ