Νέο ρεκόρ ανεργίας τον Μάιο

ANERGIA_2Νέο ρεκόρ κατέρριψε η ανεργία στην ευρωζώνη το Μάιο, φτάνοντας στο 11,1% του ενεργού πληθυσμού, έναντι 11% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία υπολογίζει ότι 17,56 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι το Μάιο, δηλαδή 88.000 περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Με το ποσοστό της ανεργίας της να φτάνει το 24,5%, η Ισπανία έχει και πάλι τους περισσότερους ανέργους στην Ευρώπη. Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα αφορούν το Μάρτιο, όταν η ανεργία έφτανε το 21,9%.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη, σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των τραπεζιτών και του κεφαλαίου βαθαίνουν την ύφεση στις χώρες-μέλη της και προκαλούν πρωτοφανή σε ύψος ποσοστά ανεργίας, σπάζοντας όλα τα ιστορικά ρεκόρ» δήλωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης. Προειδοποίησε μάλιστα πως η εφαρμογή του νέου Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που επιβάλλει πολιτικές αιώνιας λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης, θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτώχεια στις χώρες μέλη της.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επισήμανει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας, έχει κερδίσει το «ασημένιο μετάλλιο» στην ΕΕ, ενώ τονίζει πως σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία μέχρι το χειμώνα, εάν δεν ανατραπούν οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, θα έχει εξασφαλίσει το «χρυσό μετάλλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ