Νέες ασθένειες στην Ελλάδα φέρνουν τα κουνούπια

kounoupiΕν μέσω σκληρής λιτότητας, με το σύστημα υγείας να καταρρέει και την ξενοφοβία να παίρνει διαστάσεις επιδημίας, η Ελλάδα έχει ακόμα ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει, τις «ξεχασμένες» τροπικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Το κείμενο αναφέρεται στην επιστροφή της ελονοσίας, μιας ασθένειας που εξαλείφθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970, επέστρεψε όμως φέτος με 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ακόμα, 11 άτομα είχαν πεθάνει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μια επίσης τροπική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Φέτος είχαμε επίσης το πρώτο κρούσμα δάγγειου πυρετού, ο οποίος μεταδίδεται συχνότερα από το νεόφερτο αφρικανικό κουνούπι Aedes aegypti.

Είναι σημείο των καιρών, λέει το αμερικανικό πρακτορείο, το γεγονός ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση που δραστηριοποιείται συνήθως σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, εργάζεται πλέον σε μόνιμη βάση στην Πελοπόννησο, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας.

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα, οι Έλληνες πολίτες «κατηγορούν τους μετανάστες, οι δήμαρχοι κατηγορούν τους πολιτικούς, και οι γιατροί και οι ασθενείς τους υπουργούς και τους αξιωματούχους», διαπιστώνει ο συντάκτης.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η έλλειψη σχεδιασμού είναι ανησυχητική: «Ακόμα και σε αφρικανικές χώρες με λιγοστούς πόρους εφαρμόζονται εθνικά προγράμματα [κατά της ελονοσίας]. Θα περίμενα τουλάχιστον αυτό από μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολιάζει ο Απόστολος Βεϊζής, υπεύθυνος για τις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει, ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα πραγματοποίησαν φέτος προληπτικούς ψεκασμούς για τα κουνούπια. Στην Αττική, για παράδειγμα, μόνο οι 8 από τους 56 δήμους πραγματοποίησαν ψεκασμούς την άνοιξη.

Το υπουργείο Υγείας, αναφέρει το Reuters, ανακοίνωσε πρόσφατα το «Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας». Ωστόσο η Ελένη Κάκαλου, γιατρός στον Ευαγγελισμό, υποψιάζεται ότι το σχέδιο «θα μείνει στα χαρτιά» χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

Και η κατάσταση δείχνει να ανησυχεί πλέον τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασθένειες όπως η ελονοσία και η νόσος του Δυτικού Νείλου «δεν θα έπρεπε να επιστρέφουν», παρά την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή, λέει ο Γιόχαν Γκίζεκε του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό» προειδοποιεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ