Μπόνους για ηλεκτρονικές συναλλαγές με 20 κλάδους

karta anepafes

Μπόνους για συναλλαγές με 20 επαγγελματικές ομάδες έχουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τα τέλη του 2025. Οι φορολογούμενοι που θα συναλλάσσονται με χρεωστικές – πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που ανέρχεται στο 30% της πραγματοποιούμενης δαπάνης. Συγκεκριμένα, το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος.

Παράλληλα, τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Οπως τονίζεται στην απόφαση, το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των πέντε χιλιάδων ευρώ ετησίως συνολικά. Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.

2. Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Παραδείγματα

1. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 3.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. 30% της δαπάνης των 3.000 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 19.100 ευρώ.

• Φόρος για το εισόδημα των 20.000 ευρώ: 3.100 ευρώ.

Επιπλέον, οι δαπάνες από γιατρούς θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με e-αποδείξεις.

• Φόρος για το εισόδημα των 19.100 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 2.902 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 198 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking αμοιβή ύψους 1.500 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. 30% της δαπάνης των 1.500 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 9.500 ευρώ.

• Φόρος για το εισόδημα των 10.000 ευρώ: 900 ευρώ.

• Φόρος για το εισόδημα των 9.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 855 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 45 ευρώ.

3. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 8.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. 30% της δαπάνης των 8.000 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 27.600 ευρώ.

• Φόρος για το εισόδημα των 30.000 ευρώ: 5.900 ευρώ.

• Φόρος για το εισόδημα των 27.600 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 5.228 ευρώ. Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 672 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ