Μονή Ρογκοβού: Ανάμεσα στους θρύλους

ROGKOBOSΗ Μονή Ρογκοβού είναι χτισμένη πολύ κοντά στην αρχή της χαράδρας του Βίκου, ανάμεσα από δύο Ζαγοροχώρια, το Τσεπέλοβο και το Καπέσοβο. Για την ονομασία της μονής οι απόψεις διίστανται. Πολλοί τη θεωρούν σλαβική λέξη που ίσως σημαίνει κατεστραμμένος τόπος, χαράδρα.

Σχετικά με την χρονολογία κατασκευής του μοναστηριού οι απόψεις συγκλίνουν στα έτη 1028 -1034 μ.Χ. Η Μονή χτίστηκε από την Πουλχερία, αδερφή του Ρωμανού του Αργυρού, αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Το πρώτο όμως αυτό κτίσμα καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ανοικοδομήθηκε το 1749 μ.Χ. Το μοναστήρι ζωγραφίστηκε 16 χρόνια μετά το χτίσιμο του, με παραστάσεις από την Παλιά και την Καινή Διαθήκη, έργα ντόπιων λαϊκών ζωγράφων.

Το Μοναστήρι του Ρογκοβού αποτελείται από την εκκλησία, αλλά και από δύο άλλα κτιριακά συγκροτήματα. Το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο της μονής διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ σώζονται ακόμη και λείψανα από τους αγίους Διονύσιο Αρεοπαγίτη, Παχώμιο και Θεόδωρο. Φυλάσσονται σε ασημένια λάρνακα, που κατασκευάστηκε από Ηπειρώτη χρυσοχόο το 1877.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ