Μητσοτάκης: Δεν ήταν καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία

nea dimokratia ekloges

Προβληματισμένος και σχετικά αμήχανος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες δηλώσεις του, με τις οποίες σχολίασε τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που σαφώς δεν ήταν αυτά που προσδοκούσε η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία μεταξύ άλλων έχασε τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων όπως και τους μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός, μετά τα συγχαρητήρια στους νικητές και τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση – που μένει να φανεί αν δεν ήταν απλώς τυπικά λόγια – δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα πολιτικά συμπεράσματα και μηνύματα του β’ γύρου των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ως μήνυμα που πρέπει να ερμηνευτεί και να προβληματίσει τους πάντες, το υψηλό ποσοστό της αποχής, ζήτημα ωστόσο στο οποίο η ΝΔ δεν είχε εστιάσει την πρώτη Κυριακή, οπότε ο χάρτης είχε πολύ «μπλε».

Παραδέχθηκε ότι δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη ΝΔ, πετώντας καρφιά προς του αντάρτες που επηρέασαν το βαθμό συσπείρωσης γύρω από τους υποψηφίους της ΝΔ, ενώ έσπευσε να πει ότι τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα που αφορούν στη δύναμη των κομμάτων βγήκαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Θέλω να συγχαρώ όλους τους περιφερειάρχες και  τους δημάρχους που εξελέγησαν την δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή, έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και προσβλέπουμε σε μία γόνιμη και παραγωγική συνεργασία.

Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή εκλογική βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία.

Θέλω να υπενθυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μια αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι στους υποψήφιους της νέας Δημοκρατίας.

Στο κάτω-κάτω, η ΝΔ πήρε 41% και όχι 51% και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψηφίους που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο.

Θέλω επίσης να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Από εκεί και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με έμφαση στην μεταρρυθμιστική μας ατζέντα.

Το πολιτικό πρόταγμα για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν 3 μήνες, στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων.

Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους άρχοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ