Μισές ελπίδες για το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

Η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα συζητήθηκε στην βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μάριος Κάτσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κάτσης «ο Υφυπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι ήταν απόφαση του Υπουργείου η αναστολή λειτουργίας του τμήματος, και μάλιστα με πολιτικό κόστος αδειάζοντας τον Βουλευτή του. Δεν είναι λοιπόν ότι το τμήμα δε λειτουργεί επειδή δεν το θέλει το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης κλπ όπως ψευδώς ακούγονταν στο δημόσιο διάλογο».

Ο Υφυπουργός αναφέρει ότι δεν πρόκειται για κατάργηση αλλά για αναστολή, αφήνοντας παράθυρο ελπίδας ότι το τμήμα θα λειτουργήσει αφού γνωμοδοτήσει η ανεξάρτητη αρχή ΑΔΙΠ.

Στην δήλωσή του ο κ. Κάτσης αναφέρει: «Ο Υφυπουργός πιάστηκε αδιάβαστος. Του κατέθεσα σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ του 2017 που λέει ιδρύστε εισαγωγική κατεύθυνση Ξένων γλωσσών και καταργείστε τις υπόλοιπες στο ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δηλαδή ιδρύστε νέο τμήμα. Αυτό λοιπόν και κάναμε. Ιδρύσαμε νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας (ξένες γλώσσες). Δεν τη γνώριζε. Είπε ότι θα ζητήσει από την ΑΔΙΠ να γνωμοδοτήσει για το όλο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θέτοντας σε αμφισβήτηση και ήδη λειτουργούντα τμήματα αφού θα τα επαναξιολογήσει!

 Για τους ήδη φοιτητές ο Υπουργός είπε μισές αλήθειες. Είπε ψευδώς ότι δεν παίρνουν πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων ενώ ο νόμος το προβλέπει ρητά ότι αποφοιτούν από το τμήμα στο οποίο μπήκαν. Και σίγουρα είναι δική του ευθύνη οι φοιτητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές του όπως προβλέπει ο νόμος. Εάν θέλει να τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε ΑΕΙ δίνοντας επιπλέον μαθήματα όπως υποκριτικά ισχυρίστηκε, ας το νομοθετήσει και όχι να αναστέλλει τη λειτουργία του νέου τμήματος επ’ αόριστον.

 Δεν απάντησε ποτέ αν θα λειτουργήσει το υπάρχον τμήμα, ή τουλάχιστον εάν μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ, σχεδιάζει η Θεσπρωτία να είναι στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κάποιο άλλο τμήμα.

Εμείς θα επιμείνουμε ανυποχώρητοι. Η Θεσπρωτία δικαιούται τη λειτουργία του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας. Ο νομός μας δεν μπορεί να λείπει από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσο περισσότερο πιέσουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Δεν πρέπει να βάζουμε πλάτη στα σχέδιά τους, λειτουργώντας ως Δούρειοι ίπποι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ