Μικρή η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ηπείρου

tourismos ergasia

Η Ήπειρος σταθερά τα τελευταία χρόνια και μέσω όλων των φορέων της αναδεικνύει ως κυρίαρχη προτεραιότητα την ανάπτυξη του τουρισμού.

Από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν σε επίσημες πηγές –ΕΛΣΤΑΤ, ΙΝΣΕΤΕ, Τράπεζα της Ελλάδος- αυτό που προκύπτει είναι ο τουρισμός συμβάλλει με ένα ποσοστό της τάξης του 3% στο ΑΕΠ της περιοχής.

Τα πιο επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζονται σε μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο και στηρίζεται σε στοιχεία μέχρι και το 2020.

Τα έσοδα της Περιφέρειας Ηπείρου από τον τουρισμό το 2020, αντιπροσώπευαν το 2% (€ 116 εκατ.) των συνολικών εσόδων της χώρας ενώ η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ανήλθε σε 3%.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το ΑΕΠ της Περιφέρειας Ηπείρου το 2020 σημείωσε μείωση κατά -8% (από € 3.933 εκατ. το 2018 σε € 3.618 εκατ. το 2020).

Η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ και τα χρόνια προ του 2020 είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Το ανώτατο που έχει φτάσει ήταν το 4%!

Κατέχει την δέκατη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Τα καθαρά οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός δεν είναι πανάκεια για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Και σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί για να στηρίξει την οικονομία της περιοχής.

Η οικονομία της Ηπείρου και η ανάπτυξη δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο ή αποκλειστικά στον τουρισμό.

Ο τουρισμός είναι μία πτυχή της οικονομίας που θα πρέπει να συνδυαστεί και κυρίως να αναπτυχθεί παράλληλα με άλλες.

Και ο ορεινός και ο θερινός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ