Μηδέν στην περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ

EOPPY-LOGOΣοβαρά είναι τα προβλήματα για πλήθος ασφαλισμένων στο Νομό Θεσπρωτίας καθώς μάταια προσπαθούν να βρουν την υγειά τους στα δαιδαλώδη μονοπάτια του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσίας Υγείας.

Τα προβλήματα τα οποία είναι καθημερινά αναλύει σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος.

– Η μη εκτέλεση συνταγών των ασφαλιστικών φορέων από τα φαρμακεία, υποχρεώνοντας τα μέλη να εξοφλούν τις δαπάνες και στην συνέχεια να προσκομίζουν τις αποδείξεις στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξοφληθούν. Από διαμαρτυρίες μελών του Επιμελητηρίου που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, έγινε γνωστό ότι οι αποδείξεις δεν εξοφλούνται, με συνέπεια το κόστος των φαρμάκων να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασφαλισμένο.

•Το καθεστώς των 200 επισκέψεων το μήνα (αριθμός ασφαλισμένων ασθενών που έχει δικαίωμα να εξετάσει ο κάθε γιατρός) και 50 εβδομαδιαίως, που εξαντλείται από τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, με συνέπεια όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για να εξεταστούν καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά .

•Λόγω της χαμηλής αμοιβής του γιατρού που είναι συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που ορίστηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και η οποία ανέρχεται σε 10 € μεικτά για κάθε εξεταζόμενο/η, έχει οδηγήσει πολλούς γιατρούς στην άρνηση σύναψης σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., γεγονός που αναγκάζει τους επιχειρηματίες να επισκέπτονται μη συμβεβλημένους γιατρούς, επιβαρύνοντας τους με ένα επιπλέον οικονομικό κόστος στις μέρες μας, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις τους.

•Η αδυναμία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στο ρόλο τους μετά τις περικοπές και την γενική κατάσταση που επικρατεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ υπηρεσιών που απολαμβάνει και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει

«Κατανοούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου επιδιώκεται να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, εντούτοις όμως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες (μείωση τζίρου, έκτακτοι φόροι, αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών κλπ) τον τελευταίο καιρό, τα ανωτέρω προσθέτουν ένα επιπλέον οικονομικό πρόβλημα που προκύπτει από την λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω ώστε να δοθούν λύσεις που θα σταματήσουν την ταλαιπωρία και την άδικη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και ειδικά όσον αφορά το ανώτατο όριο του αριθμού των επισκέψεων των ασφαλισμένων που θα εξετάζει ο συμβεβλημένος γιατρός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ανά μήνα και εβδομάδα» σημειώνεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ