Μία χορηγία, πολλές αντιδράσεις και η απάντηση

Και εν μέσω επιδημίας ξεσπά νέα αντιπαράθεση στο Δήμο Ιωαννιτών με αφορμή την αποδοχή χορηγίας από το ίδρυμα Open Society Foundations στην οποία προχώρησε ο ΟΚΠΑΠΑ!

Τον χορό των ανακοινώσεων άνοιξε η Λαική Συσπείρωση η οποία καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή επειδή πίσω από το Open Society Foundation  βρίσκεται το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος το οποίο όπως αναφέρει «έχει αξιοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την επιχορήγηση ανατολικοευρωπαϊκών και βαλκανικών κυβερνήσεων μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ όπως την πορτοκαλί επανάσταση στην Ουκρανία που είχε σαν αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση της σημερινής φασιστικής κυβέρνησης, για την χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό «προσωπικοτήτων» όπως ο αμερικανοκίνητος πραξικοπηματίας Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα, για τη επιχορήγηση της Κοινοπραξίας της Διερευνητικής Δημοσιογραφίας δηλαδή των δήθεν ανεξάρτητων δημοσιογράφων που μπλέκονται στην αποκάλυψη των Panama Papers».

Ακολούθησε η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη η οποία έστειλε επιστολή στο δήμαρχο για το ίδιο θέμα την οποία κοινοποίησε και στα μέσα ενημέρωσης με την οποία ζητά εξηγήσεις για την χορηγία.

«Εξ αρχής, τονίζω ότι η παράταξή μας «ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023» είναι υπέρ των δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως για σκοπούς όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, υπό την προϋπόθεση της πλήρους διαφάνειας. Αναρωτιόμαστε όμως, εάν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΠΑΠΑ γνώριζαν ποιο είναι το Ίδρυμα «OpenSocietyFoundations», το οποίο ανήκει στον κ. George Soros, ο οποίος κατά καιρούς απασχολεί τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, με τρόπο αμφιλεγόμενο, για θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για τη χώρα μας, όπως το μεταναστευτικό, η Συμφωνία των Πρεσπών, κα.

Επειδή, η δωρεά προκλήθηκε μετά από δικό σας αίτημα προς το ίδρυμα του κ. George Soros, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, παρακαλούμε για τα

παρακάτω:

  1. Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή σας προς το ίδρυμα του κ. G. Soros.
  2. Με ποιά κριτήρια επιλέξατε να απευθυνθείτε στο συγκεκριμένo ίδρυμα, με δεδομένο ότι οι δωρεές του για την υγεία στην Ελλάδα, αφορούν μόλις το 2% της συνολικής χρηματοδότησής του, ενώ αντίθετα για το μεταναστευτικό και την «καταπολέμηση των διακρίσεων» διαθέτει σχεδόν το 90%; Δηλαδή είναι τελείως διαφορετικοί οι σκοποί του.
  1. Η διαχείριση του χορηγούμενου κονδυλίου από το ίδρυμα Soros πρόκειται να γίνει αυτόνομα και διακριτά σε ξεχωριστή γραμμή προϋπολογισμού;
  1. O ΟΚΠΑΠΑ είναι υποχρεωμένος να συντάξει απολογιστική έκθεση για τη διαχείριση αυτού του κονδυλίου; Αν ναι, σε ποιόν και πότε θα την υποβάλει;
  1. Σε ποιά άλλα ιδρύματα απευθυνθήκατε, ως Δήμαρχος, για τον ίδιο σκοπό και ποιες απαντήσεις λάβατε; Παρακαλώ να κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σχετικά αιτήματα και οι τυχόν απαντήσεις.

Τέλος, έκπληξη προκαλεί το γεγονός κύριε Δήμαρχε, ότι ούτε εσείς, ούτε ο ΟΚΠΑΠΑ, θεωρήσατε χρήσιμο να ενημερώσετε τους συμπολίτες μας τόσο για το αίτημά σας προς το ίδρυμα Soros όσο και για τη δωρεά του, για την οποία ελπίζουμε ο Δήμος μας να μην έχει αναλάβει κάποια δέσμευση», αναφέρει.

Και ο κύκλος των ανακοινώσεων έκλεισε με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα.

«Στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο η παράταξή μας «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», όσο κι ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας προσωπικά προς το Δήμαρχο των Ιωαννίνων, εκφράσαμε τη διάθεσή μας  να σταθούμε αλληλέγγυοι στη Δημοτική Αρχή, στις προσπάθειες που καταβάλει ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στο μέτρο που της αναλογεί.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΠΑΠΑ στις 23 Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με ένα και μοναδικό θέμα, δια περιφοράς μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με τα μέλη του, αποδεικνύοντας τις ειλικρινείς μας προθέσεις για συνεργασία, οι εκπρόσωποι της παράταξής μας υπερψήφισαν την αποδοχή βοήθειας ύψους 50.000 δολαρίων από το ίδρυμα «OpenSocietyFoundations», χωρίς να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και πιστεύοντας ότι κάθε βοήθεια για τους σκοπούς που διατυπωνόταν στην εισήγηση του θέματος είναι ευπρόσδεκτη.

Όμως, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου Ιδρύματος (ιδιοκτησία Τζορτζ Σόρος) γεννούνται πολλά ερωτήματα.

Ξεκινώντας από το πιο σημαντικό,  γιατί ο Δήμαρχος επέλεξε να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή σε αυτό το Ίδρυμα και όχι σε κάποιο άλλο, μετά τις ανακοινώσεις επί του θέματος που προηγήθηκαν από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ιωάννινα_2023» όπου τέθηκαν μια σειρά ερωτημάτων, θεωρούμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει  ξεκάθαρες απαντήσεις» αναφέρει.

Η Δημοτική Αρχή στην απάντησή της αναφέρει ότι η χορηγία ζητήθηκε από το συγκεκριμένο ίδρυμα το οποίο ήδη χρηματοδοτεί δράσεις σε άλλους δήμους όπως έχουν ζητηθεί χορηγίες και από άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικά αναφέρει: «Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εδώ και καιρό έχει απευθυνθεί σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού επιδιώκοντας είτε την συνεργασία τους σε συγκεκριμένες δράσεις που αναπτύσσονται στην πόλη είτε χορηγίες.

Είναι γνωστό ότι αποτέλεσμα της αλληλογραφίας που είχε είναι η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί  όπως και με το Ίδρυμα Κακογιάννη με το οποίο ήδη υπάρχει προγραμματική σύμβασή του με το Πνευματικό Κέντρο.

Όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοιού ο Δήμαρχος απευθύνθηκε και πάλι σε ιδρύματα που δραστηριοποιούνται καθόλα νόμιμα είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό.

Ένα απ’ αυτά που ανταποκρίθηκαν άμεσα είναι το Open Society Foundations  το οποίο ήδη ενισχύει Δήμους  μεταξύ των οποίων είναι οι δύο μεγαλύτεροι της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο ΟΚΠΑΠΑ με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του αποδέχθηκε την ενίσχυση με το ποσό των 50.000 δολαρίων για να υλοποιήσει μία σειρά σημαντικών δράσεων προς όφελος των ηλικιωμένων κατοίκων και των ευπαθών ομάδων μέσω του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών.

Ούτε ο Δήμος, ούτε ο ΟΚΠΑΠΑ έχουν αναλάβει καμία άλλη δέσμευση ή υποχρέωση έναντι του συγκεκριμένου ιδρύματος .

Ο δήμαρχος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, εξαντλώντας και τις προσωπικές του γνωριμίες, ώστε να διασφαλίσει χορηγίες και δωρεές και από άλλα Ιδρύματα.  Για παράδειγμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει προς συζήτηση η αποδοχή χορηγίας από τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης) για αντίστοιχες κοινωνικές δράσεις.

Θα συνεχίσει να  το πράττει με την δέσμευση ότι η διαχείριση όλων των πόρων που φτάνουν θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Θεωρίες συνωμοσίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας μόνο καλό δεν κάνουν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ