Μια νέα θέση θέασης στο Ματσούκι

Στη διαμόρφωση μιας θέσης θέασης, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές και μνημεία του Ματσουκίου, προχώρησε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Στη θέση «Παράγκες», λίγο πριν τη στρατιωτική γέφυρα «μπέλεϋ», που κατασκευάστηκε το 1981 για να ενώνει το Ματσούκι με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τοποθέτησε μια πινακίδα υποδοχής και κατασκεύασε έναν μικρό λιθόστρωτο δρόμο, ο οποίος οδηγεί στο μονοπάτι, το οποίο καταλήγει στη διαμορφωμένη θέση θέας.

Από το σημείο, ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει το σήμα κατατεθέν της περιοχής, τον επιβλητικό καταρράκτη Καμήλι των 50 μέτρων. Μέρος των νερών που αποστραγγίζονται από τις κορυφές της Κακαρδίτσας δημιουργούν το Ματσουκιώτικο φαράγγι, που βρίσκεται πάνω από το χωριό. Ο μεγάλος καταρράκτης αποτελεί την κατάληξη του φαραγγιού , όπου και ενώνεται με το Κόκκινο ποτάμι, άλλο φαράγγι που έρχεται από τις κορυφές της Κακαρδίτσας, για να σχηματίσουν το Ματσουκιώτικο ρέμα. Το θέαμα των νερών που σκίζουν τον βράχο και πέφτουν με ορμή από μεγάλο ύψος, αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα και δικαιολογεί το ότι ο καταρράκτης Καμήλι θεωρείται ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σε όλη την Ήπειρο.

Από τη θέση θέασης είναι ορατοί και άλλοι τρεις μικρότεροι καταρράκτες της περιοχής: ο καταρράκτης Μπουρτένη και οι καταρράκτες στο σπήλαιο «Σταφυλά» και στο σπήλαιο «Γκούβα Μάρε», που στη βλάχικη γλώσσα σημαίνει «Μέγα Σπήλαιο» και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 2017.

Ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να δει την ιστορική Ιερά Μονή Βύλιζας, τις εκκλησίες του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Αθανασίου, με τη δεύτερη να είναι χτισμένη στην άκρη του γκρεμού, το πετρόκτιστο γιοφύρι Σταφυλά και το Ματσουκιώτικο ρέμα, καθώς και το παλιό μονοπάτι «Σκάλες», που ένωνε το Ματσούκι με τον επαρχιακό δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ