Μέτρα πρόληψης για τη λύσσα

VASSIOSΜε στόχο να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να υπάρξει σωστή και έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Δημήτρης Βάσσος έδωσε οδηγίες για την προστασία από μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια καλή ευκαιρία να καθησυχάσουμε τον κόσμο να μην θορυβηθεί απ’ το γεγονός αυτό αφενός, αφετέρου να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα αυτοί που έχουν ποιμενικούς ή οικόσιτους σκύλους ή κυνηγόσκυλα» ανέφερε ο κ. Βάσσος.

Το κοινό δεν πρέπει να πανικοβληθεί είπε τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα.

Ωστόσο η λήψη των προληπτικών μέτρων γίνεται επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει υπόψη του επιδημιολογικά δεδομένα για την παρουσία λύσσας σε Βαλκανικά κράτη και ειδικότερα σε ζώνες που συνορεύουν με τη χώρα μας. Στα πλαίσια αυτά γίνεται εμβολιασμός στα ποιμενικά και τα κυνηγετικά σκυλιά.

Το πλατύ κοινό δεν πρέπει να πανικοβληθεί στο άκουσμα ότι υπάρχει λύσσα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει λύσσα, υπάρχει στα σύνορα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι απ’ το 1987 ελεύθερη από λύσσα. Στις παραμεθόριες περιοχές που συνορεύουν μ’ αυτές τις χώρες παίρνονται μέτρα. Δεν εισάγονται ζώα χωρίς να έχουν εμβολιαστεί από λύσσα και χωρίς να εξεταστούν και γίνεται ο εμβολιασμός τα ποιμενικά και στα κυνηγετικά σκυλιά».

Αναφορά έγινε και για τα αδέσποτα ζώα όπου τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας κυνοκομείου στην Άρτα, προϋπόθεση απαραίτητη για την περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών ώστε να μπορεί στη συνέχεια να γίνεται εμβολιασμός για διάφορες ασθένειες και αποπαρασίτωση.

Ο κ. Βάσσος αναφέρθηκε ακόμη στον μελιταίο πυρετό και στη συμμετοχή που πρέπει να έχουν οι αγρότες στο μείζον αυτό πρόβλημα, γιατί όπως είπε «ο μελιταίος πυρετός είναι ένα νόσημα το οποίο ενδημεί στη χώρα μας και πέρα απ’ τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο υπάρχει και προσβολή του ανθρώπου με την κατανάλωση τροφίμων τα οποία έχουν μολυνθεί, άρα είναι και τεράστιο θέμα δημόσιας υγείας». Υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας διατροφικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ