Μέθοδοι «φαρ ουέστ» στην Καλών Τεχνών… Υπό ομηρία οι φοιτητές

Οργισμένη είναι η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας στην απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μην παραδώσει τους βαθμούς των φοιτητών γιατί δεν επιθυμεί την ένταξη στο δυναμικό της του Τμήματος Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύ είναι το κλίμα και στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς μία τέτοια απόφαση δεν έχει προηγούμενο. Δεν αποκλείεται δε, το θέμα να απασχολήσει άμεσα και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου είναι σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεθόδους «φαρ ουεστ» που θέτουν σε ομηρία τους φοιτητές.

Το Υπουργείο χαρακτηρίζει απαράδεκτη και προκλητική την απόφαση της Σχολής, να μην καταθέσει τις βαθμολογίες των εξετάσεων και των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών, επειδή διαφωνεί με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής που μελετά τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Η Επιτροπή, τονίζει, πρότεινε ομόφωνα τη δημιουργία ενός νέου Τμήματος Μουσικών Σπουδών με νέο πρόγραμμα σπουδών και με ένταξη σε αυτό του προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η πρόταση της Επιτροπής, την οποία υιοθέτησε ο Υπουργός, είναι η ένταξη του Τμήματος στη Σχολή Καλών Τεχνών.

«Αν η διαφωνία για ένα θέμα που χρήζει ακαδημαϊκής συζήτησης μετατρέπεται σε ομηρία φοιτητών και σε αποφάσεις ότι δεν θα δίνονται οι βαθμοί των εξετάσεων και πτυχιακών εργασιών, τότε μήπως όσοι έλαβαν αυτήν την απόφαση θα πρέπει να σκεφτούν στα σοβαρά τι ακριβώς είναι μία Σχολή Καλών Τεχνών; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούν αν πράγματι θέλουν οι ίδιοι να ανήκουν σε μία Σχολή που ηρεμεί τα πάθη, υπηρετεί ανώτερα ιδανικά και δεν θα έπρεπε ούτε κατά διάνοια να αξιοποιεί μεθόδους φαρ ουέστ εναντίον των φοιτητών;

Δεν είναι δυνατόν να τίθενται με τέτοιο ωμό τρόπο οι φοιτητές σε ομηρία με προκλητικές και ακραίες ενέργειες που δεν συνάδουν με τις ακαδημαϊκές αξίες και στρέφονται κατά των ίδιων των φοιτητών και δη όσων βρίσκονται επί πτυχίω. Ούτε είναι δυνατόν οι βαθμοί τους να αντιμετωπίζονται από τους διδάσκοντες ως… ιδιοκτησία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο καλεί τους διδάσκοντες της Σχολής να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να σεβαστούν τον μόχθο των φοιτητών τους και να κατανοήσουν ότι τέτοιες πρακτικές είναι ξένες προς την ακαδημαϊκότητα την οποία οφείλουν να υπηρετούν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ