Μετέωρο το εγχείρημα του ΕΟΠΠΥΥ

IATRIKH Συνταγογράφηση και από μη συμβεβλημένους γιατρούς

Η πίεση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου , του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων καθώς και των λοιπών Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας έκαμψε τελικά την ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς εξυπηρέτηση 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η απόφαση για παροχή δυνατότητας συνταγογράφησης από μη συμβεβλημένους ιατρούς στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Πρόκειται για Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «ιατροί του ΕΟΠΥΥ, εκτός ωραρίου εργασίας τους, καθώς καιΙατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δύνανται να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους, φαρμακευτικά σκευάσματα ή παρακλινικές εξετάσεις που θα εκτελούνται αποκλειστικά σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, μόνον με την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3892/2010 (Α΄, 189) «Ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων», αφού πιστοποιηθούν και εκδηλώσουν την επιθυμία τους αυτή με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης..Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 1/1/2012.»

Όλο το εγχείρημα της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ σήμερα είναι στον αέρα. Επικρατεί πλήρης σύγχυση, καθώς τόσο οι ασφαλισμένοι, όσο και οι λειτουργοί της υγείας, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση, σχετικά με τη λειτουργία του νέου Φορέα.

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων και των Κλαδικών Φορέων της χώρας ζητούν ν΄ ανασταλεί η λειτουργία του θνησιγενούς και επικίνδυνου ΕΟΠΥΥ»

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της χώρας, ζήτησε την 4μηνη αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες της λειτουργίας του .Και κατήγγειλε την έναρξη άρον-άρον του θνησιγενούς Ε.Ο.Π.Υ.Υ., χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή που απειλεί να τινάξει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των Ελλήνων . Πρόκειται για μια πρωτοφανή προχειρότητα που οδηγεί στην δραματική υποβάθμιση ,των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ