Μετ’ εμποδίων το Κτηματολόγιο στην Ήπειρο

Λίγες ημέρες απομένουν για να λήξει η παράταξη του είχε δοθεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο ωστόσο η διαδικασία εξελίξει με πολύ αργούς ρυθμούς και δύσκολα θα αποπερατωθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ήδη αρκετοί δήμοι επισημαίνουν την ανάγκη νέας παράτασης καθώς εκατοντάδες πολίτες δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή. Παρά την μεγάλη προσπάθεια που έγινε σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και συνδρομής των δήμων η διαδικασία αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύπλοκη και γραφειοκρατική.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουν οι πολίτες είναι η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας.

Η δυσκολία εντοπισμού του ακινήτου και μάλιστα ψηφιακά και η κατάρτιση τοπογραφικού διαγράμματος είναι δύο ακόμη προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι πολίτες.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες εάν δεν κατέχουν τίτλους

Σε περίπτωση που γίνει επίκληση χρησικτησίας (ως αιτία κτήσης του ακινήτου) θα πρέπει να κατατεθεί η τελεσίδικη δικαστική απόφαση, εφόσον υπάρχει. Διαφορετικά θα πρέπει να υποβληθούν έγγραφα που να αποδεικνύουν 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου (π.χ. λογαριασμοί ρεύματος, σταθερής τηλεφωνίας, ύδρευσης, μισθωτήρια, αποδεικτικά αγροτικής επιδότησης, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών, συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δικαιούχο ως κύριο του επίμαχου ακινήτου κ.ά.). Είναι επίσης απαραίτητο το Ε9 και τοπογραφικό διάγραμμα (εκτός εάν τα όρια του γεωτεμαχίου μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια στον ψηφιακό χάρτη του Κτηματολογίου).

Πώς μπορεί να γίνει ο εντοπισμός του ακινήτου

Κατ’ αρχάς, ο εντοπισμός του ακινήτου είναι απαραίτητος. Και για κάποιον που είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία αποτελεί μια εύκολη διαδικασία. Γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής (Υπηρεσία θέασης Ορθοφωτοχαρτών) του Κτηματολογίου. Ο πολίτης μπορεί να σχεδιάσει τα όρια του οικοπέδου, να μετρήσει διαστάσεις και εμβαδόν, να εκτυπώσει τη φωτογραφία και να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση. Στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να χειριστεί την εφαρμογή, την εργασία μπορεί να την κάνει το προσωπικό στο γραφείο κτηματογράφησης.

Ο εντοπισμός ενός ακινήτου σε αστική περιοχή αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη διεύθυνση. Το ίδιο και στις αγροτικές περιοχές εάν υπάρχει κάποια διοικητική πράξη (π.χ. διανομή, αναδασμός κ.λπ.), οπότε υπάρχει ο αριθμός της ιδιοκτησίας ή του κληροτεμαχίου.

Αλλά και στα αγροτεμάχια, ένας αρχικός εντοπισμός μπορεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη (αρκεί να γνωρίζει πού βρίσκεται το οικόπεδό του) με ένα GPS χειρός, ή με ένα έξυπνο κινητό, εφόσον έχει κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή ή ακόμη και από την «google maps». Αυτός ο τρόπος συστήνεται κυρίως στην περίπτωση που η αξία του αγροτεμαχίου είναι μικρή, διότι η έκδοση τοπογραφικού ξεκινά περίπου από τα 300 ευρώ. Εάν όμως η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι μεγάλη, συστήνεται εντοπισμός με τοπογραφικό διάγραμμα, καθώς μέσω της εφαρμογής του Κτηματολογίου ενδέχεται να υπάρξουν σφάλματα.

Πότε είναι υποχρεωτική η προσκόμιση τοπογραφικού σχεδίου

Η προσκόμιση τοπογραφικού είναι υποχρεωτική σε τέσσερις περιπτώσεις.

Πρώτον, όταν αναφέρεται στο συμβόλαιο.

Δεύτερον, όταν γίνεται επίκληση χρησικτησίας, στην περίπτωση μη εμφανών ορίων στο υπόβαθρο του Κτηματολογίου.

Τρίτον, όταν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Τέταρτον, όταν έχει γίνει ήδη τοπογραφικό για άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία, νομιμοποίηση αυθαιρέτου κ.λπ.).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ