Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η λειτουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο και να ξεκινήσει την λειτουργία του το νέο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στο Χανόπουλο Άρτας. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη δομή, μετά τα Κέντρα στο Πετροπουλάκη και στον Κατσικά που δημιουργείται στην Ήπειρο. Όπως είναι γνωστό στην περιοχή λειτουργούν ακόμη οι οργανωμένες δομές στην Αγία Ελένη και τα Δολιανά. Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών πλησιάζει τις τέσσερις χιλιάδες με το 25% περίπου να είναι Σύριοι και οι υπόλοιποι από άλλες χώρες του κόσμου.

Η δομή στην Άρτα θα έχει την δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 1500 ατόμων. Ο χώρος που θα γίνει είναι ιδιωτικός και η συμφωνία του ιδιώτη για την μίσθωσή της από το κράτος ήταν αυτή που έδωσε το πράσινο φως μετά τις αντιδράσεις τόσο για τα στρατόπεδα της περιοχής όσο και για την έκταση «Κρεκούκια» στον Αμμότοπο.

Οι αντιδράσεις για την λειτουργία της δομής προέρχονται κατά βάση από τον Δήμο Αρταίων. Ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης έχει σηκώσει το γάντι και στρέφεται ευθέως εναντίον του Περιφερειάρχη, του τοπικού γαλάζιου βουλευτή Γιώργου Στύλιου και εμμέσως εναντίον των αρμοδίων υπουργών που πήρα την απόφαση.

Έτσι με κάθε ευκαιρία μιλά για λαθεμένες αποφάσεις του Υπουργείου και ευθέως επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια και την κυβέρνηση.

Από την άλλη υπάρχουν οι ψύχραιμες φωνές που επισημαίνουν ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό θέμα, ένα εθνικό πρόβλημα. Στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν κυρίως τα νησιά και μέχρι η κατάσταση ομαλοποιηθεί όλοι θα πρέπει να σταθούν αρωγοί.

Στην Ήπειρο μέχρι σήμερα το βάρος του προβλήματος σήκωσε κυρίως ο Νομός Ιωαννίνων αλλά και ο Νομός Πρέβεζας. Σ’ αυτές τις δύο περιοχές βρίσκεται ο μεγάλος όγκος μεταναστών είτε σε δομές είτε σε μισθωμένα ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Ο νομός Θεσπρωτίας δύσκολα θα μπορούσε να επιλεγεί για την δημιουργία Κέντρου Μεταναστών λόγω του λιμανιού που αποτελεί πύλη εξόδου.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου στην Άρτα έγινε από τα αρμόδια υπουργεία και θεωρείται η βέλτιστη υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ