Μένει χωρίς Αστυνομία η Ήπειρος

PERIPOLIA– Σφοδρές αντιδράσεις για τη μετακίνηση στον Έβρο 500 συνοριακών

Διακόσιοι πενήντα αστυνομικοί από τα Γιάννινα, εκατόν είκοσι από τη Θεσπρωτία κι άλλοι τόσοι περίπου από Άρτα και Πρέβεζα. Συνολικά 500! Καλούνται εντός των επομένων ημερών να μετακινηθούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Θράκης.

Η Ήπειρος αδειάζει και ειδικά οι Νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της γειτνίασης με την Αλβανία απογυμνώνονται στην κυριολεξία.

Οι δύο νευραλγικές Αστυνομικές Διευθύνσεις αποδυναμώνονται παντελώς και δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία προβλέπει τη μετακίνηση 1800 συνολικά αστυνομικών σε Έβρο, Ξάνθη και Ορεστιάδα για ένα δίμηνο. Οι 500 από τους 1800 προέρχονται από τις αστυνομικές διευθύνσεις της Ηπείρου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η είδηση που αποκάλυψε το Epiruspost.gr έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη την Ήπειρο και θέτει επί ποδός τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία αλλά κι οι τοπικές ενώσεις επιδιώκουν συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα ενώ κινητοποιήσεις σχεδιάζονται και σε τοπικό επίπεδο.

Η αρχή γίνεται από την Πρέβεζα όπου το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης.

Σφοδρή είναι η αντίδραση από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση που δεν λαμβάνει υπόψιν τις υπηρεσιακές ανάγκες της περιοχής και οδηγεί στη διάλυση των υπηρεσιών.

«Πραγματικά έχουμε πλέον πολλές αμφιβολίες για το αν υπάρχει επιτέλους η πολιτική βούληση να επιλυθεί ουσιαστικά το έντονο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, και σίγουρα με τον τρόπο που επιχειρείται δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Προβληματικές χαρακτηρίζει τις μετακινήσεις σε επιστολή της που απεύθυνε στον Υπουργό και το Αρχηγείο το βράδυ της Δευτέρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Η ΠΟΑΣΥ ζητά την άμεση αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για μετακίνηση μιας τόσο μεγάλης αστυνομικής δύναμης από την Ήπειρο και κυρίως από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην περιοχή την ώρα μάλιστα που οι δείκτες εγκληματικότητας χτυπούν κόκκινο.

Τα ελληνοαλβανικά σύνορα αποτελούν σταυροδρόμι ναρκωτικών ενώ το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει εξελιχθεί σε έναν μεγάλο πονοκέφαλο λόγω της συνεχούς άφιξης μεταναστών.

Ήδη οι Διευθύνσεις λειτουργούσαν οριακά και με πολλά κενά στις υπηρεσίες τους. Αν η απόφαση αυτή δεν αλλάξει ουσιαστικά για δύο μήνες η Ήπειρος μένει χωρίς Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ