Μελέτες: κάνοντας τους ηλιακούς συλλέκτες πιο αποδοτικούς

Μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έχει δημιουργήσει έναν νέο τρόπο συλλογής της ηλιακής ενέργειας που καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση και τη χρήση αργότερα.

Η ομάδα δημιούργησε μια συσκευή που βελτιώνει την αποδοτικότητα των ηλιακών συλλεκτών χρησιμοποιώντας μήκη κύματος φωτός που συνήθως σπαταλούνται επειδή δεν μπορούν να συλλεχθούν από συμβατικά φωτοβολταϊκά κύτταρα. Σε αυτό το νέο σύστημα, ο ήλιος θερμαίνει ένα υλικό υψηλής θερμοκρασίας, μια συσκευή απορρόφησης-εκπομπού δύο στρωμάτων τοποθετημένη πάνω από τα φωτοβολταϊκά κύτταρα. Το εξωτερικό στρώμα που βλέπει στο φώς του ήλιου, ο απορροφητήρας, περιλαμβάνει μια σειρά από νανοσωλήνες άνθρακα πολλαπλών τοιχωμάτων που απορροφούν αποτελεσματικά την ενέργεια του φωτός και το μετατρέπουν σε θερμότητα. Αυτό επιτρέπει πολύ περισσότερη ενέργεια της ηλιακής ακτινοβολίας να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό.

 Αυτό το νέο σύστημα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία μετατρέπουν το φως του ήλιου απευθείας σε ηλεκτρισμό, και τα ηλιακά θερμικά συστήματα, επειδή η θερμότητα αποθηκεύεται ευκολότερα από την ηλεκτρική ενέργεια. Η βασική ιδέα έχει εξερευνηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με την ομάδα.

Το κλειδί για την ανακάλυψη ήταν η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της χρήσης της δομής σε μικρές κλίμακες για τον συντονισμό των φασματικών ιδιοτήτων και του σχεδιασμού της μακροσκοπικής συσκευής.

   Τέτοιου είδους ανακαλύψεις επιδρούν σε παγκόσμιο επίπεδο και επηρεάζουν και τη μικρή δική μας χώρα καθώς η ανάπτυξη της χρήσης της ηλιακής ενέργειας θα πάει την εξέλιξή μας σε άλλο επίπεδο. Οι Έλληνες οφείλουν και πρέπει να εστιάσουν στη δύναμη του ήλιου, που άπλετα και συνεχόμενα προσφέρεται, καθώς είμαστε μια χώρα που λόγω του κλίματος της έχουμε διαθέσιμο τον ήλιο χειμώνα – καλοκαίρι σε μεγάλες δόσεις.

  Επιπλέον αν κάτσουμε να υπολογίσουμε τα οικονομικά οφέλη, θα καταλήξουμε στο μόνο κι αληθινό συμπέρασμα ότι η ηλιακή ενέργεια έχει να μας προσφέρει πολλά και να μας γλιτώσει από τα περιττά έξοδα. Το κράτος κι οι εκάστοτε κυβερνήσεις οφείλουν να επενδύσουν σε αυτές τις αναλύσεις, τις έρευνες και τις μελέτες που γίνονται παγκοσμίως, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να είμαστε σε θέση να μιλάμε για ανάπτυξη και αυτοβελτίωση. Οι επαγγελματίες του είδους που έχουν επενδύσει στην εξέλιξη αυτή, είναι διαρκώς ενημερωμένοι και με σύμβουλο την καινοτομία προχωρούν στην παροχή υπηρεσιών που αλλάζει ουσιαστικά και τυπικά τις ζωές των ανθρώπων. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και φυσικά δεν κάνουμε λόγο για μια απαγορευτική συνθήκη που μπορεί να υπάρξει μέσα στο σπίτι μας αλλά για μια φυσιολογική και σωστά υπολογισμένη ενέργεια που θα ελαφρύνει την τσέπη μας και θα μεριμνήσει ταυτόχρονα για το περιβάλλον.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Agelopoulos Group για την παραχώρηση του άρθρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ